Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro glumac Josip Genda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je rano jutros nakon duge i teške bolesti u 63. godini preminuo prvak drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu, glumac Josip Genda, izvjestila je Služba za odnose s javnošću splitskoga HNK-a.

Josip Genda rodio se 1943. godine u Škabrnji. Premda je na Pedagoškoj akademiji u Splitu 1966. godine diplomirao kemiju i biologiju, svoj je život posvetio glumi i kazalištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje bivšem savjetniku MUP-a Merčep: Perković me nezakonito uhitio i pokušao ubiti Slika nije dostupna 'Dobro je više kandidata' Bajs u utrci za predsjednika HSS-a

Još kao dječak i mladić nastupa u Dječjem kazalištu u Splitu,
današnjem Gradskom kazalištu mladih, gdje ostvaruje niz značajnih uloga, a okušava se i u režiji.

Godine 1966. potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor s tom kućom, a 1973. prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

Do ove je godine odigrao više od 200 premijernih predstava, od čega 160 u splitskom HNK-u, u više od tri tisuće izvedbi.

Osim u kazalištu Josip Genda ostavio je dubok trag i u hrvatskoj filmskoj umjetnosti, a glumio je i u brojnim televizijskim serijama.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja - od Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1976. godine, Nagrade grada Splita 1981., do nagrada "Marul" 1989. i 1999.

Za svoj filmski rad Josip Genda nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli 1996. godine, za ulogu Odorika u filmu "Sedam kronika".

Ove je godine dobio nagradu "Ivo Tijardović" za umjetnička ostvarenja i dugogodišnji umjetnički rad te svekoliki doprinos HNK u Splitu, Medalju grada Splita u povodu 50 godina umjetničkog rada i nagradu Ministarstva kulture "Vladimir Nazor" za uloge Oca u predstavi "Osmi povjerenik", Nonna u predstavi "Noć iguane" i Diderota u predstavi "Libertinac".

Mjesto i vrijeme posljednjega ispraćaja glumca Josipa Gende bit će objavljeni naknadno.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti njegovoj obitelji u kojem ističe da je s velikim žaljenjem primio vijest o smrti velikoga umjetnika i meštra kazališne magije koji je iskrenom strašću odglumio svoje brojne uloge.

"Njegove snažne interpretacije i glumačke mijene žive u sjećanju svih poštovatelja njegova osebujna glumačkog dara, a posebno splitske kazališne publike kojoj je ostao vjeran do kraja života, poklonivši joj, samo u protekloj godini, nekoliko izvanrednih glumačkih kreacija", stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Sućut obitelji izrazio je i premijer Ivo Sanader.

"Višestruko nagrađivanog svestranog umjetnika pamtit ćemo po njegovim mnogobrojnim kazališnim i filmskim ostvarenjima", ističe se u brzojavu sućuti premijera Sanadera.

Josipu Gendi teatar je bio život. Njegov odlazak ostavlja prazninu u hrvatskom glumištu, a njegovo ime bit će trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povijesti, stoji u brzojavu.

Sućut obitelji preminuloga i splitskom HNK-u izrazila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Ministar kulture Božo Biškupić izrazivši sućut rekao je:"U trenucima velike tuge koja Vas je zadesila, u osobno ime i u ime Ministarstva kulture upućujem izraze duboke sućuti zbog nenadoknadivog gubitka koju naša kazališna i kulturna javnost osjeća odlaskom Josipa Gende".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene