Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro dr. Juraj Njavro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar hrvatskih branitelja i saborski zastupnik HDZ-a te legendarni vukovarski kirurg dr. Juraj Njavro preminuo je jutros u Zagrebu, potvrđeno je danas iz Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991. kojoj je bio predsjednik.

Dr. Juraj Njavro preminuo je jutros u Zagrebu. Rođen je 1938. u Cerovici. Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. bio je kirurg u vukovarskoj Ratnoj bolnici te zapovjednik ratnog saniteta bivše vukovarske općine. Nakon okupacije Vukovara i dr. Njavro i dr. Bosanac, kao i mnogi Vukovarci, odvedeni su u srpske koncentracijske logore. O svojim zatočeničkim iskustvima dr. Njavro napisao je i knjigu "Glava dolje, ruke na leđa".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hrvatska ima perspektivu' Josipović: Unatoč promjeni vlasti, u vanjskoj politici ništa se nije promijenilo Slika nije dostupna Na Župnaijskom sudu u utorak Vukovar: Iskaz svjedoka u optužnici Srbije protiv dr. Bosanac

Kao član HDZ-a 1992. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor, a 1993. imenovan je na mjesto ministra zdravstva, 1994. ministrom za humanitarna pitanja u Vladi RH. 1995. ponovno je izabran kao zastupnik u Hrvatski sabor. Od 1998. obnašao je dužnost ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a na parlamentarnim izborima početkom 2000. ponovno je izabran u Hrvatski sabor.

Umirovljen je 22. prosinca 2003. i nakon umirovljenja izabran je za predsjednika Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991.

Nositelj je mnogobrojnih odličja, priznanja i zahvalnica, od kojih je sam posebno isticao priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - "Medicina", za humanost i etičnost.

Pokop dr. Juraja Njavre bit će u četvrtak, 18. rujna na zagrebačkom Mirogoju.

Dr. Vesna Bosanac: dr. Njavro izvanredan liječnik, čovjek i humanist

Vijest o smrti dr. Jurja Njavre s velikom je tugom primila ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac, koja je dugo godina, poglavito tijekom Domovinskog rata, s njim blisko surađivala.

"Teško mi je i toliko sam žalosna da bih išta mogla reći. Dr. Jurja Njavru pamtim kao izvanredna liječnika, čovjeka i humanista. Bio je oličenje svega dobroga i prije, i u Domovinskog ratu i nakon njega", izjavila je dr. Vesna Bosanac.

Također se prisjetila kako je dr. Njavru upoznala 1974. kad je došla raditi u vukovarsku bolnicu u kojoj je dr. Njavro u to vrijeme bio specijalizant.

"Od tada je trajalo naše prijateljstvo koje se posebice produbilo tijekom Domovinskog rata i agresije na Vukovar, u kojem je vukovarska bolnica bila izložena svakodnevnim napadima, dok su medicinsko osoblje i liječnici, među kojima je bio i dr. Njavro, radili u gotovo nemogućim uvjetima", rekla je dr. Bosanac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene