Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od 26.listopada

Dobra vijest za dio umirovljenika! Objavljeno kad im na račune sjeda od 60 do 160 eura

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Umirovljenicima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a mirovinu primaju samo iz inozemstva, od 26.listopada, počinje isplata jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, priopćio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

U skladu s odlukom Vlade iz svibnja ove godine, jednokratno novčano primanje dobit će korisnici mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Jednokratna novčana primanja kreću se u rasponu od 60 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovine. Najveći dodatak dobit će umirovljenici koji primaju do 260 eura mjesečno, a onaj najmanji umirovljenici s mirovinom između 471 i 610 eura.

Između njih predviđene su još dva razreda, tako da će umirovljenici s primanjima od 261 do 330 eura dobit 120 eura jednokratno, dok će oni čija je mirovina između 331 i 470 eura primiti 80 eura.

Ukupno će 5041 korisnik dobiti jednokratno novčano primanje, za što je iz proračuna osigurano 604.840 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Umirovljenici koji imaju pravo na jednokratno novčano primanje trebali su dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za travanj 2023., koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Računajući i dosadašnje isplate jednokratnih novčanih pomoći, umirovljenicima je ukupno isplaćeno oko 372,5 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene