Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postizborna kombinatorika može biti okrutna, a to najbolje znaju stanovnici doma za umirovljenike u Koprivnici. Nakon što je pobijedio na izborima, HSS-ov župan Darko Koren ne želi vidjeti svog političkog protivnika SDP-ova Darka Ledinskog na mjestu ravnatelja spomenute županijske ustanove.


No, umirovljenici ne daju Ledinskog. Za njega se mole, za njim plaču. Ljubav je tako jaka da je čak i otac šefa HSS-a Josipa Friščića potpisao peticiju za ostanak SDP-ova ravnatelja. Tenzije su pojačane i mira nema otkako je požeško-koprivničku palicu preuzeo HSS-ov župan. Čim je priznao da će ravnatelj doma odletjeti jer je SDP-ovac, starci su se pobunili.

Vezani članci Kandidati za gradonačelnika Koprivnice Što nude kandidati koji se bore za fotelju gradonačelnika Koprivnice? Pitali smo ih kako će rješavati najvažnije probleme Umirovljenici, ilustracija Bračni par pobjegao iz doma umirovljenika koristeći Morseovu abecedu, muž upamtio kod elektroničke tipkovnice

'Mi njega ne damo do smrti', kazali su nam umirovljenici iz koprivničkog doma te poručili županu Korenu da 'zubima frče na nekog drugog', a njima nek ostavi Ledinskog. Neki od umirovljenika kažu da će, ako bude potrebno, štrajkati i glađu, a neki tvrde da će iz doma otići vlastitim kućama, ukoliko njihov omiljeni ravnatelj ode.

Zamjerio se županu tijekom predizborne utrke

Ravnatelj Ledinski zamjerio se županu Korenu tijekom predizborne utrke, a političke poruke, očito mu se nisu dopale. 'To da meni župan na osobnoj razini vjeruje ili ne vjeruje, ne bi trebalo utjecati na to tko će biti ravnatelj doma', kazao je Ledinski. S druge strane, Koren mu je poručio da može ostati, ali ne načelu županijske ustanove.

'Koristi i manipulira korisnicima našeg doma. Ti su ljudi zapravo iskorišteni kao dekoracija tog skupa', istaknuo je Koren dodavši da kad je u pitanju SDP, da Ledinskom ništa nije sveto. Potpis za ostanak ravnatelja Ledinskog, dao je otac Josipa Friščića, Stjepan Friščić, rekavši kako mu je Ledinski dosad bio dobar. Za mjesec dana Ledinskom istječe mandat. Novog će šefa izabrati Upravno vijeće i nova skupština u kojoj župan ima većinu. Za jednu fotelju bore se četiri kandidata.

Prepiska umirovljenika i novog župana

Nakon što korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, nisu prihvatili županov poziv na sastanak nekolicine njih s njim u njegovom uredu, danas su županu faksom uputili pismo. Župan je prihvatio i takvu vrstu komunikacije pa im je odmah danas odgovorio.

'Mi smo stari ljudi, strpljivi, tolerantni, kulturni i razumni te vam se i ovim pute obraćamo sa molbom da kao naš župan dođete u svoj dom, razgovarate sa svojim korisnicima, omogućite nama straima da bolej razumijemo cijelu situaciju i da kao i sve ove godine ugodno i mirno živimo u najljepšem hrvatskom domu za starije osobe. Mi nemamo drugi dom, mi smo tu i i strpljivo vas očekujemo', napisali su umirovljenici.

Odmah im je pismom odgovorio i župan Koren. 'Želim vam odgovoriti na vaše pismo upućeno meni, danas, 10. lipnja 2009. godine, te vas umiriti i reći vam da nema nikakve nesigurnosti i neizvjesnosti vezane uz vaš smještaj u domu.
Te vaše osjećaje isprovocirali su grubo oni koji vas koriste u svojim političkim aktivnostima, a to je politička stranka SDP, čija ste vi zapravo, u ovim 'događanjima naroda', savršena dekoracija', piše Koren.

'I da vam odmah kažem, nisam siguran da bi bilo kakav slijedeći razgovor bilo što promijenio, a sigurno ne moje stavove, koji su NEPROMJENJIVI! Gruba manipulacija jedne političke stranke, koje vi, dragi i dobri ljudi, uopće niste svjesni, dno je političke borbe, kojoj su ciljevi nešto sasvim drugo od onog što se vama prezentira. Znam da vam ovim pismom ne mogu otvoriti oči i objasniti vam u što ste se upustili, ali mogu vam reći da je moja savjest prema vama potpuno čista. Vi ćete i dalje, ma kako se završio ovaj projekt 'zaštite', imati isti status i standard, te i dalje živjeti u najboljem domu, kako si to znamo tepati', poručuje umirovljenicima Koren.

'Pa vidite da ravnatelja i nije puno bilo u Domu zadnjih pet mjeseci i sve je relativno dobro funkcioniralo, makar sam dobio neke anonimne poruke da baš i nije sve tako.
Želim vam dakle reći da vi brinite o tome kako da za što povoljniju cijenu imate što bolju uslugu, a ja ću sa svojim suradnicima brinuti kako da sve to ostvarimo. Nemojte vi brinuti o poslovnoj politici Doma ili o strateškim odlukama, u koju spada i izbor ravnatelja', odgovorio je u pismu zabrinutim umirovljenicima.