Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija kod Rima

Umirovljeni pilot Selak za Dnevnik Nove TV o sudaru aviona: "Očito je da su letjeli na nekoj manjoj visini"

Aktualno Galerija Ivan Selak Ivan Selak Foto: DNEVNIK.hr Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 2 Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 1 Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 3 Galerija 1/4 >>
Tragedija u Italiji - u blizini Rima sudarila su se dva vojna školska aviona. Oba pilota su poginula, jedna letjelica pala je na ulicu u naselju. Srećom, na tlu nije bilo žrtava. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Vojni školski zrakoplov eksplodirao je na ulici u Guidoniji nedaleko od Rima. Sudario se s drugim zrakoplovom, koji je pao na livadu izvan naselja. Oba pilota poginula su u nesreći.

Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak komentirao je događaj. 

"Možemo samo nagađati s obzirom na to da se to dogodilo prije koji sat. Možemo samo pretpostavljati da je došlo do sudara uslijed greške posade s obzirom na to da znamo da se avioni međusobno ne privlače, a posade su očito letjele u grupi. Možemo pretpostaviti da je došlo do greške i sudara u zraku." 

Poginula su dva iskusna pilota, pukovnik Giuseppe Cipriano i bojnik Marco Maneghello. Talijanski mediji pišu da je pilot koji je sletio izbjegavajući kuće udario u parkirani automobil. Tvrde da je još bio živ i počeo vikati, ali je zrakoplov eksplodirao prije nego što mu je itko uspio priskočiti u pomoć. Srećom, nije bilo stradalih civila.

Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 3 Ivan Selak (Foto: DNEVNIK.hr)

"Taj avion je lagani avion, nije opremljen s katapultirajućim sjedištem. Piloti mogu imati od sredstava za spašavanje samo padobran. Očito je da su letjeli na nekoj manjoj visini, tako da ovaj jedan što je pao u polje očito nije imao vremena iskočiti, a ovaj drugi što je sletio u naseljeno, nažalost, nije imao sreću i nije uspio preživjeti to slijetanje", kazao je Selak. 

Pročitajte i ovo Ivan Selak, umirovljeni pilot STANJE ZRAKOPLOVSTVA Umirovljeni pilot Selak za Dnevnik Nove TV o padu MiG-a kod Slatine: "Bit će vrlo lako utvrditi što se dogodilo. Vidim što muči hrvatsku javnost"

Četiri laka vojna školska zrakoplova SIAI Marchetti S208 bila su u unaprijed planiranoj misiji obuke. Dva su se sudarila nedaleko od zračne vojne baze na visini od oko 500 metara. Zapovjednik je izjavio kako se nesreća dogodila nekoliko minuta nakon završetka planiranog dijela leta, neposredno uoči slijetanja.

Talijanski mediji javljaju da su zrakoplovi bili u službi više od 40 godina, ali u odličnom stanju. Imaju četiri sjedala. Letjelica se uglavnom koristi za vuču zrakoplovnih jedrilica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene