Obavijesti Video Pretražite Navigacija
krizni trenuci

Inicijativa za aktivaciju EU fonda: Grad Pula oformio tim za potporu radnicima Uljanika i njihovim obiteljima

Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Radnik Uljanika Branko (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Grad Pula pokrenuo je inicijativu za aktivaciju novčanih sredstava iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, a kojima bi se pomoglo radnicima Uljanika. Uvjet od minimalno 500 otpuštenih radnika, u razdoblju od četiri mjeseca je ispunjen.

Nakon 35 godina rada Branko iz Uljanika odlazi s knjigom za uspomenu. Nema smisla to što će u ponedjeljak, kažu Sindikati, još 1118 radnika dobiti otkaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajk u tijeku Komplikacije u Uljaniku: Zbog obustave rada na kruzeru investitor će možda raskinuti poslovnu suradnju Bez konkretnih rješenja za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zabrinutost nakon susreta s premijerom Atmosfera u Uljaniku je napeta: ''Ljudi su jednostavno ogorčeni''

''Za četiri poduzeća su stečajni upravitelji pozvali skupove radnika. Danas je bilo za Uljanik TESU, jučer je bilo za Uljanik strojogradnju tako da da, nekih 300-tinjak radnika smo u manjku od danas'', kazao je Fabrizio Kalčić iz SIKD-a.

Stečaj i otkazi razlozi su što je grad Pula oformio tim za potporu radnicima. Raspolažu s nizom socijalnih i gospodarskih mjera. ''U tom smjeru i pozivamo da nam se javljaju sa svojim problemima da bismo mogli što konkretnije pristupiti i formirati taj okvir mjera prema svakoj obitelji ciljano, s obzirom na njihove trenutne probleme i naravno da ćemo pomoći kao grad da prebrode ovaj krizni trenutak'', kazala je Irena Peruško, voditeljica tima za potporu radnicima Uljanika

Očekuju i da inicijativu za povlačenje sredstava iz EU fonda podrži i aktivno se njome pozabavi ministarstvo rada. Riječ je o fondu koji raspolaže sa 150 milijuna eura. ''Fond služi isključivo za pomoć radnicima. On nije predviđen da riješava obaveze države ili poslodavca. Radi se isključivo o fondu koji je na raspolaganju državi da bi mogla pomoći kod zbrinjavanja radnika'', ističe zamjenik gradonačelnik grada Pule Robert Cvek.

Pomoć je dobrodošla, ali nema oprosta, ističu sindikati, za devet neisplaćenih plaća i gladne radnike. U najavi je i novi obilazak kineza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene