Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pulsko brodogradilište Uljanik priopćilo je kako im je norveška tvrtka Nexans Subsea Operations otkazala gradnju broda za polaganje kabela.


Uljanik je na svojim web stranicama izvijestio o jednostranom raskidu ugovora norveškog naručitelja gradnje broda za polaganje kabela. U objašnjenju navode da je razlog otkazivanja “nemogućnost da Uljanik ishodi bankarske i činidbene garancije sukladne ugovoru”.

Vezani članci Odvjetnik Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV najavio nova uhićenja. Odvjetnik Nobilo prozvao policiju da laže Drama na kruzeru (Screenshot: Reuters) Dramatične snimke putnika s kruzera Viking Sky: Pogledajte usred čega je preko tisuću ljudi trebalo ostati pribrano

''Zbog nemogućnosti Uljanika da ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s Nexans Subsea Operations AS iz Norveške, za jedan brod za polaganje kablova, kupac je jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane'', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, ovog tjedna je tvrtka u vlasništvu Danka Končara pozajmila Uljaniku 12,4 milijuna eura kako bi pomogla sprječavanje aktivacije državnih jamstava. Financijska pomoć riješila je tek nastavak poslovanja. Ne i plaće. Rasplet situacije u Uljaniku ovisi o Europskoj komisiji, jer plan restrukturiranja za koji je država dala milijunsko jamstvo - Bruxelles još analizira. Ministar gospodarstva Darko Horvat za odgovornost upućuje na ''one koji su odluke donosili 2012., 2013., 2014.''.

No, o tome kako je nekad uspješni privatni gigant u kojem država ima svoje vlasništvo postao problematično brodogradilište oni ne žele govoriti. Baš kao ni aktualna Uprava, koja ne dovodi u pitanje isplatu plaća.