Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nemogućnost garancije''

Uljanik izgubio milijunski posao, Norvežani otkazali gradnju broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pulsko brodogradilište Uljanik priopćilo je kako im je norveška tvrtka Nexans Subsea Operations otkazala gradnju broda za polaganje kabela.

Uljanik je na svojim web stranicama izvijestio o jednostranom raskidu ugovora norveškog naručitelja gradnje broda za polaganje kabela. U objašnjenju navode da je razlog otkazivanja “nemogućnost da Uljanik ishodi bankarske i činidbene garancije sukladne ugovoru”.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Zakazano za 30. ožujka Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja

''Zbog nemogućnosti Uljanika da ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s Nexans Subsea Operations AS iz Norveške, za jedan brod za polaganje kablova, kupac je jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane'', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, ovog tjedna je tvrtka u vlasništvu Danka Končara pozajmila Uljaniku 12,4 milijuna eura kako bi pomogla sprječavanje aktivacije državnih jamstava. Financijska pomoć riješila je tek nastavak poslovanja. Ne i plaće. Rasplet situacije u Uljaniku ovisi o Europskoj komisiji, jer plan restrukturiranja za koji je država dala milijunsko jamstvo - Bruxelles još analizira. Ministar gospodarstva Darko Horvat za odgovornost upućuje na ''one koji su odluke donosili 2012., 2013., 2014.''.

No, o tome kako je nekad uspješni privatni gigant u kojem država ima svoje vlasništvo postao problematično brodogradilište oni ne žele govoriti. Baš kao ni aktualna Uprava, koja ne dovodi u pitanje isplatu plaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene