Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otpilili kaktuse

Iz Botaničkog vrta u Zagrebu ukrali kaktus od 8000 kn: "Što nisu odnijeli, uništili su"

Krađa u Botaničkom vrtu (Foto: Botanički vrt PMF-a)
Krađa u Botaničkom vrtu (Foto: Botanički vrt PMF-a) Botani?ki vrt PMF-a
Aktualno Galerija +0 Krađa u Botaničkom vrtu (Foto: Botanički vrt PMF-a) Galerija 1/1 >>
Nepoznati počinitelj otuđio je u petak rano ujutro endemični kaktus, čija se vrijednost procjenjuje na više od 10.000 kuna, i pritom uništio još četiri biljke u zagrebačkom Botaničkom vrtu, doznaje se u Vrtu.

 

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih

"Nije rijetko da nam se krađe događaju, ali ova je dosta nezgodna jer se dogodila veća devastacija biljaka koje nisu dostupne na tržištu", rekao je Hini zamjenik voditeljice Botaničkog vrta Vanja Stamenković.

 

Odrezana je i otuđena endemična vrsta kaktusa Neobuxbaumia Polylpha, koja potječe iz Meksika, a uzgojena je još početkom 1962. godine iz sjemenke. Upravo zato što je kaktus bio star preko 50 godina, a nema ga na našem tržištu, vrijednost mu je procijenjena na preko 10.000 kuna.

 

🥺... kaj je bilo preveliko za odnijeti iz izložbene zbirke, to su OTPILILI... 😭 Evo: ovo je uz samu ogradu Mihanovićeve, gdje prolaze tisuće ljudi!!! :-O

Posted by Botanički vrt PMF-a u Zagrebu on Friday, 5 July 2019

 

 

Odrezani kaktus neće se oporaviti, a počinitelj je oštetio još četiri biljke u kaktusariju, kojima je otkinuo grane od oko jedan metar, kaže Stamenković.

 

Ni oštećeno bilje iz kaktusarija, koje se sastoji od tri vrste kaktusa i jedne mlječike, neće se oporaviti.

Prema navodima iz Botaničkog vrta, nepoznati počinitelj pomogao se ljestvama, kojima je preskočio ogradu vrta na sjevernoj strani u Mihanovićevoj ulici. Odrezani kaktus neće se oporaviti, a počinitelj je oštetio još četiri biljke u kaktusariju, kojima je otkinuo grane od oko jedan metar, kaže Stamenković.

Ni oštećeno bilje iz kaktusarija, koje se sastoji od tri vrste kaktusa i jedne mlječike, neće se oporaviti.

Prema navodima iz Botaničkog vrta, nepoznati počinitelj pomogao se ljestvama, kojima je preskočio ogradu vrta na sjevernoj strani u Mihanovićevoj ulici.

 

ONIMA KOJI SU NOĆAS OPLJAČKALI NAŠE ZBIRKE ŽELIMO SVAKU SREĆU! 🥺 Brinite se o našim biljčicama, samo to vas molimo... 😢

Posted by Botanički vrt PMF-a u Zagrebu on Friday, 5 July 2019

 

 

"U petnaest godina rada ovdje ne pamtim krađu ovakvih razmjera", kazao je Stamenković.

 

Naglasio je kako će od iduće godine kaktusarij dobiti ogradu i video nadzor. Botanički vrt inače ima kamere na dvije žarišne točke i sigurnosno osoblje, no stražari ne osiguravaju Vrt tijekom cijele noći.

Iz zagrebačke Policijske uprave potvrđeno je da policija obavila očevid.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene