Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona provala i pljački

Da vam godišnji odmor ne postane noćna mora: Istražili smo kako se zaštiti

Kako se zaštiti od provalnika? (Foto: Dnevnik.hr)
Kako se zaštiti od provalnika? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kako se zaštiti od provalnika? (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Policija je u Čazmi zaustavila provalnike koji su kao u filmu pomno pripremali provalu. U Zagorju je pak ovog produženog vikenda zabilježno više razbojništava i krađa. Da vam godišnji odmor ne postane noćna mora, istražili smo kako se zaštiti.

Počela je sezona krađa. Iz jedne su zgrade u Donjoj Stubici provalnici ukrali nakit. Susjedi su u strahu. Više sreće imala je jedna obitelj iz Čazme. Policija je uočila sumnjive osobe i spasila ih od filmskog razbojništva.

''Dvojica osumnjičenika su tijekom svibnja i lipnja 2019. godine prikupljali podatke o članovima obitelji koji žive zajedno u obiteljskoj kući u kojoj se planiralo počiniti kazneno djelo, njihovim navikama, izbivanju iz doma, o rasporedu prostorija'', otkriva Goran Tomić, voditelj službe krim policije.

Dok je dobar dio građana spojio praznike i uživa u odmoru, ni ne razmišlja da bi im povratak kući mogli pokvariti razbojnici.

No statistika bi vas mogla preplašiti. Ove je godine policija već evidentirala 3865 krađa, 4770 teških krađa te 369 razbojništava. A sezona provala tek počinje.

Pročitajte i ovo Pljačka (Foto: Screenshot/YouTube) Plemeniti lopov S nožem zaskočio ženu na bankomatu pa joj vratio novac kad je vidio stanje na računu

Pročitajte i ovo Pljačka pošte u Splitu (Foto: Miranda Cikotic/PIXSEL) Očevid u tijeku Opljačkana pošta u Splitu, pljačkaši ekspresno uhićeni

Zato prije godišnjeg valja dobro zaštiti svoj dom, no spuštanje roleta nije uvijek najbolja odluka jer je to provalnicima jasan pokazatelj da nikoga nema kod kuće. Iz policije savjetuju da njegujemo dobrosusjedske odnose, a svoje ključeve ostavimo upravo kod susjeda kako bi povremeno otvarali i zatvarali prozore i tako stvorili dojam da je netko uvijek kod kuće. I dok neki susjedima bezuvjetno vjeruju drugi im ključeve nerado ostavljaju.

Bile sobe zaključane ili ne policija savjetuje da novac, kartice i zlato ne ostavljamo kod kuće. Evo kako zaštiti televizor, računala i drugu opremu:

''Bilo bi dobro popisati tehničke brojeve jer to nama kasnije u samom istraživanju olakšava posao. Također apeliramo da građani na društvenim mrežama ne objavljuju baš statuse gdje se trenutno nalaze jer to druga strana može zaista zloupotrijebiti'', rekao je Velimir Tišma, voditelj službe prevencije PU zagrebačke.

Na meti razbojnika često su i automobili. Policija savjetuje da vrijedne stvari nosimo sa sobom ili držimo u prtljažniku, a nikako ne na vidljivom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Karlovačka policija u kombiju na autocesti pronašla više od 100 kilograma marihuane Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka +0 Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Crna kronika Karlovačka policija u kombiju na autocesti pronašla više od 100 kilograma marihuane 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene