Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

Detalji o tome kako Vatikan osigurava tajnost izbora novog pape!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici, kuhari, vozači - svi su u Vatikanu prisegnuli na šutnju čime se želi zajamčiti tajnost konklava. A evo u kakvim će sobama biti kardinali!

Kardinali su tehnički spremni za sutra. U konklave ulaze s puno suglasja, ali i s puno neusglasja. Naime, ovi radni sastanci u proteklih desetak dana su pokazali jednu stvar- da se kardinali iz cijeloga svijeta naprosto dovoljno dobro ne poznaju. Danas ih je bilo 152, a 28 ih je zatražilo riječ, neki i po više puta.

Ono što je vrlo zanimljivo jeste da je u kapeli Paulini prisegnulo kompletno osoblje koje je na bilo koji način vezano uz kardinale ili uz konklave. Riječ je o njihovim osobnim tajnicima, redovnicima, redovnicama, ali i civilnom osoblju - liječnicima, medicinskim sestrama, sobarima, kuharicama, kuharima, vozačima, dakle svima koji su na bilo koji način u doticaju s kardinalima koji sutra ulaze u konklave.

>>
Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave?

Oni su prisegnuli da neće nikome ništa govoriti, da neće snimati mobitelima, da neće davati nikakve informacije, da će minimalno koristiti telefone. Znači da je tajnost sutrašnjih konlava zajamčena. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sikstinska kapela Evo kako će se birati novi papa! Slika nije dostupna Pojedinosti još nejasne Kardinali počinju dug proces izbora novog Pape

Kardinali su okončali opće kongregacije na kojima su se mogli pobliže upoznati. U razgovorima su se dotaknuli svih tema, ali kažu da, unatoč pisanju medija, korupcija, seksualni skandali i novac nisu dominirali. 'Redovna je tema bila upravo ljubav prema crkvi, vjerodostojnost crkve u ovim vremenima.Na neki način pristup provođenja II. Vatikanskog koncila, nova evangelizacija, misije, na poseban način i jedna reforma kad je u pitanju disciplina u crkvi', kazao je kardinal Vinko Puljić.

Ujutro će 115 kardinala elektora useliti u hotel Sveta Marta iza Bazilike svetog Petra. Onemogućena im je komunikacija s vanjskim svijetom. Nema telefona, televizije i interneta.

>> Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu?

Spartanski uređene sobe imaju samo krevet, kupaonicu i mali radni stol. Dodijeljene su ždrijebom kako bi se spriječilo grupiranje i dogovaranje strategije. 'Prvo će otići na misu u baziliku Svetog Petra. Nakon toga će se vratiti u hotel.

Poslijepodne će otići u Paulinsku kapelu, a zatim u Sikstinsku kapelu gdje će održati prvo glasovanje', kazao je Kim Daniels, direktorica katoličkog glasa SAD-a. Najveći broj kardinala, čak 28 je iz Italije.

Europa ukupno ima 60 kardinala elektora. Iako najviše katolika živi u Latinskoj Americi, otamo stiže samo 19 kardinala. 'Svaki papa je jedan novi dar za Crkvu. Tako i novi papa će biti novi dar i on će biti onakav kakvog crkva treba. On će biti svoj i zapravo to je bogatstvo Crkve',kazao je kardinal Josip Bozanić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene