Izvanraspravo vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je istražni zatvor bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju.


Izvanraspravo vijeće Županijskoga suda u Zagrebu ukinulo je istražni zatvor bivšem direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju, koji je krajem prošle godine nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL.

Vezani članci Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna Vrhovni sud prihvatio žalbe: Nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu

Ako ova odluka postane pravomoćna, tjeralica za Hernadijem će se povući, pa će on slobodno moći dolaziti u Hrvatsku. USKOK ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Istražni zatvor Hernadiju određen je zbog opasnosti od bijega, a njegova je obrana tražila da mu se ukine tvrdeći da mu se krše ljudska prava.

Hernadi je nedostupan hrvatskom pravosuđu. On i bivši premijer Ivo Sanader krajem prošle godine proglašeni su krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL, zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu. (L.R., Hina)