Vrhovni sud objavio je odluku kojom pobija rješenje Županijskog suda od 30. svibnja o prekidu kaznenog postupka protiv Ive Sanadera i Zsolta Hernadija do odluke Suda Europske unije.


Uvažene su žalbe USKOK-a te Hernadijeve odvjetnice. Uskok je u svojoj žalbi pobio dio rješenja  koji se odnosi na prekid kaznenog postupka protiv Sanadera do odluke o tome hoće li europski uhidbeni nalog za Hernadija ostati na snazi ili će biti povučen. 

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Pixsell, Marko Lukunić) Prekinuto suđenje zbog Sanaderova zdravstvenog stanja, sutkinja kaznila njegove odvjetnice Slika nije dostupna DAVANJE I PRIMANJE MITA Šefu MOL-a i Sanaderu moglo bi se suditi zajedno

U žalbi se naglašava da je zbog interesa javnosti, ali i potrebe suđenja u razumnom roku, trebalo prije donošenja pobijanog rješenja izdvojiti postupak protiv Sanadera, a onda eventualno odlučiti o tome jesu li se stekli uvjeti za prekid postupka protiv Hernadija. 

Sudski proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa Uprave MOL-a  Zsolta Hernadija privremeno je prekinut 30. svibnja, kada je zagrebački Županijski sud zatražio očitovanje od suda Europske unije u Luxemburgu, odnosno prethodno mišljenje o slučaju Hernadi.

Šef MOL-a, koji je godinama nedostupan hrvatskom pravosuđu, tereti se da je podmitio bivšeg premijera Sanadera kako bi MOL-u prepustio prava u INA-i.

Unatoč Europskom uhidbenom nalogu koji je izdala Hrvatska, skinut je s Interpolove tjeralice. Njegova obrana tvrdi da je njemu već za taj predmet presuđeno u Mađarskoj.

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda, nakon odluke o prekidu postupka rekao je da postoji dvojba oko primjene okvirne odluke u vezi s uhidbenim nalogom izazvana postupanjem Mađarske te da se ona može riješiti jedino pitanjem Sudu Europske unije". 

Odluku Vrhovnog suda možete pročitati OVDJE.