Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jovanović kritizirao vladu Jadranke Kosor

'U sadašnjoj vladi nema ministra koji nije umočen u barem dvije afere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije Željko Jovanović izjavio je sinoć u Podstrani kako državno odvjetništvo samo zbrinjava otpad proizvodnje korupcije, koja se, smatra, može ukinuti jedino pobjedom SDP-ovog saveza za promjene.

'Državno odvjetništvo trenutačno samo zbrinjava otpad proizvodnje korupcije', rekao je Jovanović sudjelujuću u na javnoj tribini 'Korupcija i društvo', koju je organizirao mjesni SDP. Po Jovanovićevim riječima potrebno je riješiti korupciju njenim ukidanjem, a to se ne može postići jer u sadašnjoj HDZ-ovoj vladi, kako je rekao, nema ministra koji nije umočen u barem dvije afere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrivio Vladu Jovanović: U Hrvatskoj vlada nezaposlenost, nesigurnost i beznađe Slika nije dostupna Zaoštravanje situacije Jovanović: Povlačim se iz politike ako se dokažu Hebrangove optužbe

'Proizvodnja korupcije u Hrvatskoj se može ukinuti jedino izbornom pobjedom SDP-ovog saveza za promjene', smatra Jovanović i ističe da je nužno što prije raspisati izbore.

'Ako je ova vlast stečena novcem koji je reketom oduzet državnim tvrtkama i državnom proračunu, onda takva vlast nije legitimna. Zbog toga zaključujem da vlada Jadranke Kosor nema vjerodostojnost i legitimitet te bi najmoralnije bilo da što prije raspiše izbore na kojima će građani odlučiti tko će upravljati državom', kazao je Jovanović.

Po Jovanovićevom tumačenju u Hrvatskoj postoji dobar zakonodavni okvir za borbu protiv korupcije ali je pitanje postoji li politička volja za to.

Po njegovim riječima, Hrvatska je u proteklih sedam godina HDZ-ove vladavine bila 'HDZ-ov bankomat' i 'poput društva potpune neodgovornosti i neograničene mogućnosti pljačke'.

'Vidjet ćemo je li ovo što se sada poduzima u borbi protiv korupcije samo jedna magla koja je bačena da bi se kupio ulazak u EU', rekao je Jovanović Jovanović je istaknuo kako uopće nije bilo predviđeno da jedan od nositelja programa suzbijanja korupcije u razdoblju od 2006. do 2008. godine bude Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

'To je ministarstvo blagodati i korupcijske klime Božidara Kalmete. Tako smo dobili i film 'Prometna renesansa Hrvatske' koji je koštao pola miijuna kuna ali kojeg još nitko nije vidio, možda ga Kalmeta negdje čuva i gleda prije spavanja', rekao je Jovanović.

Također je podsjetio da je SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Gospića postavio vijećničko pitanje sudjeluje li gradska komunalna tvrtka u uređenju okoliša kuće ministra zdravstva Darka Milinovića, ali, rekao je, odgovor nije dobio.

Jovanović je dobio pljesak kad je nazočne na tribini upitao je li bila pretjerana njegova nedavna izjava da je 'vrh HDZ-a kriminalna organizacija'.

'Vrh HDZ kao politički kriminalna organizacija na taj je način funkcionirala pod Ivom Sanaderom i svima koji su ga poslušno slušali, a sad se vidi da je to kula od karata za koju je najbolje da se što prije sruši', rekao je Jovanović. Sadašnji HDZ se ponaša, kazao je, kao 'skupina pokajnika svjedoka koji su držali ljestve Ivi Sanaderu, a sada kad njega nema prave se kao da ništa nisu vidjeli, znali i čuli'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene