Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odlučeno na skupštini

Ujedinjuju se Pametno i SIP, poznato ime i vodstvo nove stranke: "Spajanje se provodi kao personalna fuzija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Skupštini stranke Pametno održanoj u nedjelju, u članstvo i predsjedništvo u ravnopravnom odnosu primljeni su predstavnici Stranke s Imenom i Prezimenom, čime se dogodio čin spajanja tih sestrinskih stranaka pod novim nazivom Centar.

Prvo ravnopravno ujedinjavanje dviju političkih stranaka u Hrvatskoj za cilj ima okupljanje što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike, kako bi se potaknulo stvaranje zdravijeg državnog uređenja koje bi jamčilo dugoročni opstanak Hrvatske.

"U okviru tih nastojanja Centar će u što kraćem roku pokušati zadobiti povjerenje birača iskazano u anketnom rejtingu većem od pet posto te se pripremiti za lokalne izbore, kako bi u svim urbanim centrima ponudili program i kandidate koji mogu realizirati stvarne promjene", poručili su iz Centra.

Na izbornoj skupštini članovi su izabrali supredsjednički model vođenja stranke, na čijem će se čelu tako naći Dalija Orešković, Marijana Puljak, Marin Račić i Dario Carev kao supredsjednici Centra. Budući da hrvatski zakoni ne dopuštaju pravnu mogućnost formalnog spajanja dviju stranaka, spajanje se tehnički provodi kao personalna fuzija tako da se članovi Stranke s imenom i prezimenom učlanjuju u Pametno, koje mijenja ime u Centar. Pod tim jedinim zajedničkim imenom izlazit će se na sve sljedeće izbore. Čim se otvori zakonska mogućnost, provest će se i formalnopravni koraci fuzije.

Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom suradnju su započele koalicijskim izlaskom na posljednje parlamentarne izbore, pod nazivom Koalicija centra.

"Velik dio birača koji traži svoju političku opciju i među malim strankama, kao i u umjerenijim stajalištima dviju vodećih stranaka, samoinicijativno se izjašnjava da pripada centru. No kada treba programski prepoznati centar i birati ga na izborima, tada se zbog nejasnih populističkih i protestnih ponuda to biračko tijelo najviše mrvi i raspršuje prema raznim ponuđenim listama i strankama, pa i onima ljevijima od SDP-a ili desnijima od HDZ-a", poručuju iz Centra.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, Marijana Puljak, Josip Aladrović i Josip Đakić Kad dani idu sporo Raste broj političara koji su pozitivni na koronavirus: Otkrili smo kako provode vrijeme u izolaciji i samoizolaciji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV donio popis ureda Orešković o tome što je kao odvjetnica radila za Janaf: ''Da sam zbog toga sazvala konferenciju, ispalo bi da skrećem pozornost na sebe''

Dodaju da se nazivom stranke omogućava okupljanje tog umjerenog centrističkog biračkog tijela u znatno većem broju negoli ijednim drugim razlikovnim pojmom, a izradom kvalitetnog programa, čemu su njihove stranke i do sada težile, pa i ostvarivale prema procjenama analitičara i medija. Stoga smatraju da će tom biračkom tijelu kao stranka Centar biti ključna stranka na raznim izborima. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene