Slučaj djeteta s ozljedama kojeg je susjeda dovela u zagrebačku bolnicu šokirao je Hrvatsku. Liječnici su proveli dodatnu dijagnostiku, dijete je danas dobro, a kako su nastale ozljede - utvrđuje policija. Majka i dadilja su uhićene.

Galerija


Na Zavodu za dječju traumatologiju u Klaićevoj bolnici još uvijek se nalazi dijete od nepune tri godine koje je primljeno s prijelomima i hematomima.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić) Drama u Osijeku: Dijete palo s četvrtog kata i zadobilo višestruke teške tjelesne ozljede Viktor Brnobić dolazi na Županijski sud (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Odbili liječiti dijete i odveli ga iz bolnice: Majci godina, ocu godinu i pol dana zatvora

Zbrinute su ozljede koje je dijete zadobilo, provela se još dodatna dijagostika i dijete je dobrog općeg stanja, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Majka mu je bila na sezonskom radu. Dijete je čuvala dadilja. Na hitnu ga je, zbog sumnje na slomljenu ruku dovela susjeda. Trebaju se istražiti okolnosti koje bi dovele do odgovora na pitanje "Što se djetetu dogodilo?" Doktor Roić u kontaktu je s policijom i Centrom za socijalnu skrb.

"Ni do danas nije se još majka pojavila, tako da nemamo tu informaciju. Zvala je izravno odjel tijekom jučerašnjeg dana, predstavila se kao majka djeteta, ali nakon toga ništa više", rekao je Roić.

Kako doznajemo, i majka i dadilja jučer su uhićene i nalaze se na kriminalističkoj obradi. Centar za socijalnu skrb od jutra radi na obiteljskoj procjeni. U timu sjede pravnik, socijalni radnik i psiholog.

"Sve sada nekako govori na način da ćemo mi vjerojatno ići s tom žurnom mjerom izdvajanja za koju mi imamo dosta kratke rokove da bi u smislu mišljenja i prijedloga pokrenuli pred sudom", rekla je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Iz obiteljsko-pravne zaštite, u ovoj obitelji, kaže, nikad nije bilo situacija da bi se izricale bilo kakve mjere u odnosu na daljnji razvoj djeteta. "Nitko nam nije javio da se tu nešto loše događa."

I kod sumnje na nasilje bitno je reagirati. Nazvati, poslati mail, prijaviti nasilje pa makar i anonimno. Jer dijete nije igračka. Skrb o njemu zahtjevan je i odgovoran posao.

"Zakon kaže da se smije povjeriti dijete na čuvanje i odgoj drugoj osobi, ali naravno treba voditi računa o kakvoj osobi se radi. Mora biti osoba koja to može, kod koje se dijete osjeća ugodno, zaštićeno, u koje roditelj ima povjerenje", kaže Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

U Hrvatskoj je od 16 do 25 posto djece fizički zlostavljano. Nasilje ostavlja na njima posljedice koje ne nestaju tek tako. Što se tiče ovog slučaja - dijete ostaje u bolnici još nekoliko dana. Treba definirati gdje će ono nakon što iz bolnice izađe. Kriminalističko istraživanje i dalje je u tijeku.

Za pljačkašem tragaju i pripadnici ATJ Lučko, načelnik PU zagrebačke poručio: "Radi se o opasnoj i naoružanoj osobi"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr