Dvojicu muškaraca u srijedu uhićenih u Negoslavcima policija je prijavila za ratni zločin, a sumnjiče ih da su kao pripadnici srpskih paravojnih snaga 20. studenoga 1991. sudjelovali u tzv. špaliru smrti na Ovčari kroz koji su prolazili zarobljenici iz okupiranog Vukovara.


Policijske su snage u suradnji sa SOA-om i Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku provele kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili ratni zločin.

Vezani članci Stradali u Vukovaru u brojkama - 3 Tragedija grada heroja u brojkama: Stradalo je više od 2700 ljudi, protiv 30.000 vojnika borilo manje od 2000 hrvatskih branitelja... Predsjednik RH Zoran Milanović odao počast žrtvi Vukovara na Ovčari - 2 Predsjednik Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je na Ovčari, nije davao izjave

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Formirali su špalir smrti

Za dvojicu osumnjičenih sumnja se da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara pokraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila.

Prolazak kroz špalir značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Čeka se odluka suda o istražnom zatvoru. 

Ratni zločini prioritet Ravnateljstva policije

U MUP-u ističu da je istraživanje ratnih zločina prioritet Ravnateljstva policije. Podsjećaju da je 2018. osnovana posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina.

Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na poljoprivrednom dobru Ovčara i oko njega u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

Tijekom 2018. i 2019. kazneno je prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv osam počinitelja podneseno je šest kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, a prijavama su obuhvaćeni zločini na području općine Cetingrad, zbog prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline te ratnog zločina u Mekim Docima na području Obrovca na štetu 67 osoba.