Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanski odbor za ljudska prava, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava najavili su danas da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti saborske odluke o uskraćivanju odobrenja za pritvaranje Branimira Glavaša.


Udruge smatraju da o krivnji Glavaša, optuženog za ratni zločin u Osijeku, može odlučivati samo pravosuđe, a saborsku odluku ocjenjuju očitim primjerom zadiranja zakonodavne vlasti u sudsku, protivnom načelu diobe vlasti.

Vezani članci Slika nije dostupna Branimir Glavaš traži isplatu zaostale plaće Slika nije dostupna Građani zbog 'harača' zatrpali Ustavni sud

Sabor je mogao odlučiti samo o tome je li kazneno djelo za koje se tereti Glavaša takvo da mu sud može odrediti pritvor, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić. On smatra greškom što se zakonodavna vlast miješa u područje za koje nije kompetentna.

Odluka Sabora je pogrešna jer još nisu ispitani svi svjedoci, a Sabor u obrazloženju navodi da više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, kazao je.

Podsjetio je da su Vrhovni i zagrebački Županijski sud par dana prije odluke Sabora odlučili da Glavaša treba zadržati u pritvoru zbog težine kaznenog djela za kojeg ga se tereti.

Udruge predlažu promjene Ustava kako bi se u budućnosti izbjegle situacije kao u slučaju Glavaša kada je Sabor odobrio nastavak kaznenog progona ali ne i zahtjev tužiteljstva za skidanjem imuniteta i radi pritvaranja.

Smatraju da saborski zastupnici ne bi trebali imati imunitet u
postojećem obliku već bi on trebao postojati samo zbog verbalnog delikta. Upozoravaju da imunitet sada služi i kao zaštita za sve druge oblike kaznenog djelovanja.

Pusić je rekao kako se u jednom dijelu slaže s optužbama u javnosti da se protiv Glavaša vodi politički proces, no dodao je da se dugo znalo za ubojstva u Osijeku, a da je postupak pokrenut kad su se stvorile političke okolnosti i kad je Glavaš pao u nemilost vlasti.

Udruge su izrazile nezadovoljstvo što "buka" oko optuženog Glavaša čitavo vrijeme zasjenjuje žrtve.