Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruge predlažu ocjenu ustavnosti saborske odluke o Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanski odbor za ljudska prava, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava najavili su danas da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti saborske odluke o uskraćivanju odobrenja za pritvaranje Branimira Glavaša.

Udruge smatraju da o krivnji Glavaša, optuženog za ratni zločin u Osijeku, može odlučivati samo pravosuđe, a saborsku odluku ocjenjuju očitim primjerom zadiranja zakonodavne vlasti u sudsku, protivnom načelu diobe vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HVIDRA: Odluka o Glavaševu puštanju zakonita i ustavna Slika nije dostupna Novi video zapis Branimira Glavaša

Sabor je mogao odlučiti samo o tome je li kazneno djelo za koje se tereti Glavaša takvo da mu sud može odrediti pritvor, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić. On smatra greškom što se zakonodavna vlast miješa u područje za koje nije kompetentna.

Odluka Sabora je pogrešna jer još nisu ispitani svi svjedoci, a Sabor u obrazloženju navodi da više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, kazao je.

Podsjetio je da su Vrhovni i zagrebački Županijski sud par dana prije odluke Sabora odlučili da Glavaša treba zadržati u pritvoru zbog težine kaznenog djela za kojeg ga se tereti.

Udruge predlažu promjene Ustava kako bi se u budućnosti izbjegle situacije kao u slučaju Glavaša kada je Sabor odobrio nastavak kaznenog progona ali ne i zahtjev tužiteljstva za skidanjem imuniteta i radi pritvaranja.

Smatraju da saborski zastupnici ne bi trebali imati imunitet u
postojećem obliku već bi on trebao postojati samo zbog verbalnog delikta. Upozoravaju da imunitet sada služi i kao zaštita za sve druge oblike kaznenog djelovanja.

Pusić je rekao kako se u jednom dijelu slaže s optužbama u javnosti da se protiv Glavaša vodi politički proces, no dodao je da se dugo znalo za ubojstva u Osijeku, a da je postupak pokrenut kad su se stvorile političke okolnosti i kad je Glavaš pao u nemilost vlasti.

Udruge su izrazile nezadovoljstvo što "buka" oko optuženog Glavaša čitavo vrijeme zasjenjuje žrtve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene