Obavijesti Video Pretražite Navigacija
16 godina bez zemlje

Doveo stado na neobrađenu državnu zemlju pa se sam prijavio DORH-u: "Neću i ne mogu više ovako živjeti! Ovdje se radi o ljudskim životima"

Aktualno Galerija Dragan Majić, stočar bez zemlje Dragan Majić, stočar bez zemlje Foto: DNEVNIK.hr Krave na ispaši, ilustracija - 1 Krave na ispaši, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krave na ispaši, ilustracija - 3 Krave na ispaši, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krave na ispaši, ilustracija - 4 Krave na ispaši, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Krave na ispaši, ilustracija - 2 Galerija 1/7 >>
U Slavoniji borba za državnu zemlju. Jedan stočar do nje ne može doći gotovo dva desetljeća pa je odlučio stvar uzeti u svoje ruke. Poveo je cijelo stado svojih krava i nakon dva dana hodanja stigao do državne zemlje koja je slobodna. Prisvojio ju je i sam sebe prijavio DORH-u.

32 krave, jedan bik i 15-ak teladi na dugom putu do zemlje. "Ovo je put od 20 kilometara", kazao je Dragan Majić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Točnije, put je dug 16 godina.

"16 godina sam nositelj OPG-a, bez centa privatne ili državne zemlje, obiteljski čovjek, suprug i roditelj prije svega i građanin ove države, imam čak i maloljetne djece, odlikaša kojeg trebam školovati", poručio je.

Svi dosadašnji pokušaji da dođe do zemlje, nisu uspjeli. "Ja neću i ne mogu više ovako živjeti!"

Jer Dragan poput nomada stalno seli i traži mjesto za ispašu. "Ja se, poštovana moja, ne smijem ni prehladiti. I uvijek sam ovakav. Mokar i sve ostalo", rekao je.

Sada se odlučio na radikalan potez. "Osjećam se utučeno, ubijeno, ostavljen, zaboravljen, obezvrijeđen", ispričao je Majić.

Pročitajte i ovo Pomor pčela - 2 Pomor pčela Bijes zbog novog pomora pčela: "Nema sankcija, dosad smo imali tri trovanja pčela, a niti jedne godine nismo doznali da je netko kaženjen"

Bespravno je uselio na državnu zemlju. "Da, ja sam uselio ovdje i povrata nema."

Parcela od 22 hektara u Općini Velika Kopanica zbog neusklađenih čestica neobrađena je i nije u zakupu. "Idem u DORH sada. Prijaviti se, sam se prijaviti da sam ušao nelegalno u državnu zemlju", poručuje.

Ovaj slučaj nije usamljen. Zemlje nema dovoljno za sve pa u posljednje vrijeme sve više poljoprivrednika pronalazi zapuštenu zemlju, ilegalno ulazi u posjed i potom sami sebe prijavljuju Dorhu. Državno odvjetništvo pokrenut će postupak.

Dobit će kaznu od 5000 kuna. Ali i mogući privremeni ugovor, te poticaj. U Ministarstvu poljoprivrede Sandra Zokić pojašnjava po kojoj osnovi.

"Ostvaruju poticaje jer se smatra da je to vansudski riješen postupak." Ne ulazeći u konkretan slučaj, koji tek treba riješiti, Zokić podsjeća da je takav način prisvajanja zemlje kažnjiv.

"Kažnjiv je budući da ti poljoprivrednici plaćaju dvostruko veću zakupninu i isto tako ne ostvaruju prednost na budućem natječaju", pojašnjava.

No, Dragan bi barem do tada mogao biti miran. "Ovdje se radi o ljudskim životima! O životima moje djece, moje obitelji!"

Pročitajte i ovo Dražen Tonkovac Za sve krive načelnika Prosvjed zbog dodjele zemlje: Poljoprivrednici traktorima stigli ispred općine

Sa svojim kravama putovao je dva dana. Kroz makadamske puteve, preko željezničke pruge po prometnoj cesti na kojoj se ispričavao vozačima. Na cilj je stigao bogatiji. Jedna krava putem se otelila.

"Ovo su moje cvilinge, od jučer, blizanci s puta ovog teškog, ali nadam se i vjerujem uspješnog puta", porućio je Majić za kraj.

Koji je samo privremeno okončan, jer borba za zemlju se nastavlja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene