Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje:

'Hrvatskoj prijeti egzodus obiteljskih liječnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) upozorila je u četvrtak da bi Hrvatska uskoro mogla ostati bez dovoljnog broja obiteljskih liječnika, najtraženije liječničke specijalizacije u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Samo ove godine nekoliko desetaka obiteljskih liječnika otišlo je iz Hrvatske u zemlje zapadne Europe koje im nude pet puta veće plaće, istaknuo je Galibedin Galijašević iz HUKPZZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Na konferenciji za novinare nazvanoj "Čeka li nas egzodus obiteljskih liječnika, što po tom pitanju radi lokalna samouprava" upozorio je da je sustav primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj neuređen, sustav domova zdravlja zastario, a preventivni programi zavoda za javno zdravstvo bespotrebno troše stotine milijuna kuna na piskaranje dopisa.

Da bi se liječnike obiteljske medicine zadržalo u Hrvatskoj, udruga koncesionara predlaže smanjivanje broja pacijenata po timu obiteljske medicine s 1800 na 1100, koliko je prosjek u EU. Traže ukidanje diskriminacije u sklapanju koncesijskih ugovora za zaposlene u domovima zdravlja, te pomoć regionalne samouprave koncesionarima u Lici, Slavoniji i Zagorju, koji zbog iseljavanja stanovništva ostaju bez pacijenata i prihoda. Predlažu i da se preventivne programe prepusti obiteljskim liječnicima koji će, smatra Galijašević, biti u tome jeftiniji i učinkovitiji od zavoda za javno zdravstvo.

Budućeg ministra zdravlja stoga je pozvao da obrati pažnju na sustav primarne zdravstvene zaštite koji obavlja gotovo 80 posto svih zdravstvenih postupaka, a dobiva svega 13,6 posto zdravstvenog proračuna.

"Koncesiju treba omogućiti svima koji to žele, ali i objasniti javnosti da koncesija nema veze s privatizacijom. Doktori u koncesiji u ugovornom su odnosu s HZZO-om i županijom. Oni ne naplaćuje svoje usluge poput privatnika", istaknuo je Galijašević na konferenciji za novinare koju je udruga koncesionara održala nakon što je sajam karijera u zdravstvu protekloga vikenda u Zagrebu pokazao da su obiteljski liječnici najtraženija liječnička specijalizacija u zemljama zapadne Europe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene