Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca protiv presude u slučaju Norac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. na današnjoj su svečanoj sjednici izrazili neslaganje s presudom zagebačkoga Županijskog suda u sudskom postupku protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija.

"Niti jedan pošteni hrvatski branitelj ne može podržati presudu u kojoj se hrvatske generale proglašava krivima", rekao je predsjednik Udruge Juraj Njavro.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

Na sjednici je prihvaćena njegova inicijativa o odbacivanju nepravomoćne presude zagrebačkoga Županijskog suda za ratni zločin u akciji Medačkome džepu 1993. godine kojom je general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora. Isti sud oslobodio je generala Rahima Ademija svih optužaba.

Njavro je također predložio da se osnuje zaklada iz koje će se financirati izgradnja još jednog spomenika i spomen-doma na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Na svečanoj sjednici, održanoj u dvorani rodne kuće nobelovca Lavoslava Ružičke, zaslužnim pojedincima uručene su plakete sa zlatnom značkom i plakete za doprinos u Domovinskom ratu.

Plakete sa zlatnom značkom među ostalim su primili sadašnji i ratni ministri zdravstva Darko Milinović i Andrija Hebrang, a među nagrađenima su i predsjednik Vlade Ivo Sanader i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, kojima će plakete biti uručene naknadno. 

>> Mirku Norcu sedam godina, Rahim Ademi oslobođen

Govoreći sudionicima svečane sjednice u ime predsjednika Vlade Andrija Hebrang je ustvrdio kako je osnovni problem Domovinskog rata "da se gura u zaborav", ističući kako se to čini "svjesno, namjerno i dirigirano".

U razgovoru s novinarima uoči sjednice Hebrang je ustvrdio kako je hrvatski ratni sanitet, prema rezultatima objavljenim u svim svjetskim časopisima, u Domovinskom ratu postigao zavidne rezultate.

"Skupili smo povijest bolesti 35.000 ranjenika iz Domovinskog rata i za svakog od njih analizirali oko 150 različitih dijagnostičko-terapijskih i rehabilitacijskih podataka. Iz tih rezultata došli smo do pokazatelja kako je u Domovinskom ratu od 100 ranjenika umrlo 1,7, što je vrhunski svjetski rezultat", rekao je Hebrang.

Ministar zdravstva Darko Milinović je rekao da će Vlada i dalje podupirati bolnice koje su bile na bojišnici te je poručio kako "uz sadašnju garnituru ljudi nema cilja u zdravstvu koji nije ostvariv".

Nakon svečane sjednice podno Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene