Čelnici Udruge Franak preporučili su u petak svojim članovima i svima drugima koji su oštećeni kreditima u švicarskim francima pokretanje privatnih tužbi protiv banaka, koje bi po njihovoj procjeni u tim postupcima mogle izgubiti od 10 do 15 milijardi kuna, no očekuju i da bi moglo doći do nagodbe s bankama.


Udruga Franak slavi presudu trgovačkog suda da svi oni koji su digli kredit u švicarcima imaju pravo na povrat novca, odnosno tečajnu razliku, preplaćene i zatezne kamate. Riječ je o oko 120 tisuća građana, a njima sada preostaje dizanje privatne tužbe. Udruga Franak ih savjetuje da ih kontaktiraju za pomoć. Iz Hrvatske udruge banaka još nemaju službeni odgovor na presudu, a mogu tražiti reviziju odluke.

Vezani članci Novac, ilustracija HNB reagirao na vijesti da banke ukidaju minuse: "Detaljne provjere su u tijeku..." Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Lex Franak: Hoće li uskoro doći do novog rješenja za zadužene u Švicarcima?

''Praktički je tu sve već riješeno u ranijim postupcima pred Vrhovnim sudom, pred Ustavnim sudom i naravno pred sudom Europske unije koji je u potpunosti stao na stranu klijenata potrošača oštećenih dužnika. Banka se uvijek može žaliti međutim po nama je to sad gotova stvar'', rekao je Denis Smaju iz udruge Franak.