Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izloženi pritiscima'

Udruga Franak dala bezrezervnu potporu profesorima zagrebačke Ekonomije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge su poručili kako zbog svojih članova, dužnika i njihovih obitelji, te svih kreditnih dužnika s valutnom klauzulom, ne mogu ostati mirna na medijske istupe direktora HUB-a Zorana Bohačeka.

Udruga Franak dala je u nedjelju bezrezervnu potporu profesorima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinčeviću, ocjenjujući da su zbog svog stručnog mišljenja i prijedloga rješavanja dužničke krize u Hrvatskoj izloženi pritiscima bankarskog lobija, što u udruzi smatraju grubim nasrtajem na autonomiju znanosti i pravo na javno djelovanje.

Pročitajte i ovo Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju" Prosvjed Franak u Zagrebu - 7 oglasio se i HUB FOTO/VIDEO Prosvjed Udruge Franak na Zrinjevcu: "55.000 hrvatskih obitelji s konvertiranim kreditima nema pravnu sigurnost"

'Udruga Franak daje javnu i bezrezervnu podršku uvaženim ekonomskim stručnjacima, poglavito profesorima, koji su u javnosti izrazili svoje stručno mišljenje i prezentirali prijedloge rješavanja dužničke krize u Republici Hrvatskoj, zbog čega su posljednjih dana izloženi pritiscima bankarskog lobija', stoji u objavi na Facebook stranicama udruge.

Bankari ljuti na profesore: Manipuliraju javnošću oko 'švicarca'

Udruga dodaje kako zbog svojih članova, dužnika i njihovih obitelji, te svih kreditnih dužnika s valutnom klauzulom, ne može ostati mirna na medijske istupe direktora Hrvatske udruge banaka (HUB) Zorana Bohačeka koji, kako navode, uporno svojim izjavama pokušava obmanuti dio neupućene javnosti i plasirati određene neistine, te diskreditirati uvažene članove hrvatske akademske zajednice.

Udruga Fanak: Prof. Jakovčeviću i Lovrinčeviću godinama upozoravaju na pogrešnu ekonomsku i monetarnu politiku

'Ti isti profesori, uvaženi članovi hrvatske akademske zajednice, već dugi niz godina sustavno upozoravaju na činjenicu da se u ovoj zemlji vodi potpuno pogrešna ekonomska i monetarna politika, a istodobno nude rješenja i pomoć u promjenama, dajući konkretne prijedloge za otvaranje prostora razvojnoj makroekonomskoj politici, napuštanju dosadašnjih neefikasnih modela, te za izlazak države iz krize, odnosno recesije', naglašava Udruga.

Banke poručuju: 'Fiksiranje tečaja je nezakonito, borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima'

'Franak' podsjeća i da istupi profesora Jakovčevića i Lovrinčeviću do sada nisu smetali HUB-u, a da je do reakcije došlo 'jer su napokon stavovi uvaženih profesora zamijećeni i prihvaćeni u široj javnosti, a poslovanje banaka u Hrvatskoj u jednom značajnom dijelu – napokon razotkriveno'.

HUB je u subotu uputio pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru, u kojem su ga 'zamolili za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza javnih nastupa profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića', tvrdeći kako su izjave dvojice profesora netočne i štetne. HUB navodi kako je to 'drastično došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti'.

Prof. Jakovčević odgovara bankarima - Pokažite bilance !

Prof. dr. Drago Jakovčević, odgovarajući na napad Hrvatske udruge banaka vezano za njegove izjave o kreditima u švicarskim francima s valutnom klauzulom, zatražio je u subotu od banaka i HNB-a da prikažu bilance i kažu kojeg su dana milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav i po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost.

Bankari neugodno iznenađeni odlukom Vlade o 'švicarcu'

'Moje glavno pitanje i zahtjev bankama i HNB-u je - prikažite bilance. Kojeg dana su milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav, po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost i kada su se počeli odobravati krediti u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima', izjavio je prof. Jakovčević medijima. Najavio je da će s profesorom Lovrinovićem o svemu progovoriti na konferenciji za novinare, nakon što analiziraju izjave iz HNB-a i HUB-a.

Udruga Franak: ne možemo ostati mirni promatrači grubih pritisaka i nasrtaja na prozvane profesore

Iz Udruge 'Franak' danas navode kako im je razumljivo ponašanje direktora HUB-a s obzirom na interese udruge koju zastupa, no da 'ne mogu i ne smiju ostati mirni promatrači takvih grubih pritisaka i nasrtaja na renomirane stručnjake, poglavito prozvane profesore'.

'Upozorili smo ministra na moguće socijalne nemire... Upozorenje je shvatio ozbiljno'

Udruga izražava nadu da će profesori Ekonomskog fakulteta Jakovčević i Lovrinčeviću nastaviti čvrsto prezentirati i zastupati svoje stručne stavove, temeljene na argumentiranim podacima i činjenicama, a u cilju točnog informiranja javnosti te na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

'Kao što su to do sada i činili i na čemu smo im beskrajno zahvalni', poručuju iz Udruge Franak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene