Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa zagrebačke Ekonomije

Bankari ljuti na profesore: Manipuliraju javnošću oko 'švicarca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga banaka (HUB) uputila je dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru pismo u kojem traže očitovanje o "netočnim i štetnim" izjavama profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića, priopćio je HUB u subotu.

"Već duže vrijeme, ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava. Drastično je to došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti", kaže se u priopćenju HUB-a.

Pročitajte i ovo Tamara Perko, direktorica HUB-a Gošća Dnevnika Nove TV S dolaskom jeseni, rast će i kamate na stambene kredite: "Kod dvije trećine građana do promjene ipak neće doći" Ilustracija Nove phishing kampanje Kriminalci šalju mailove i predstavljaju se kao banka: Udruga izdala upozorenje kako ćete ih prepoznati i što vas banka nikada ne bi tražila

Udruga ističe da su te informacije tvrdnje potpuno netočne i neutemeljene, da ne stoje ni u jednom poznatom podatku te da izravno su demantirane podacima Hrvatske narodne banke.

"Hrvatska narodna banka, u svojem je izvješću od 21. siječnja naslovljenom 'Neke činjenice o kreditima u švicarskim francima i nekim mogućnostima državne intervencije', dostupnom na mrežnim stranicama HNB-a, izravno demantirala niz tvrdnji koje su dvojica profesora sustavno širila u javnosti", kaže se u priopćenju HUB-a.

Tvrdi se da su ideje dvojice profesora stručno su opovrgnute u raspravama o rješavanju problema s kreditima u švicarskim francima, "aktualnim zaključcima Hrvatske narodne banke o ugrožavanju međunarodnih pričuva i, posljedično, stabilnosti cijelog sustava, kad bi njihovi prijedlozi bili primijenjeni".

"Takvim nastupima u javnom prostoru, koristeći svoj akademski autoritet nanose izravnu štetu raznim dionicima dovodeći javnost u zabludu i navodeći na pogrešne zaključke. Imajući na umu autoritet koji proizlazi iz njihovog profesorskog položaja, a koji stručno ne bi smio biti ni na koji način upitan, tim je veća šteta koja nastaje u javnom prostoru. Stoga je HUB dekana Ekonomskog fakulteta zamolio za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza ovakvih javnih nastupa profesora Jakovčevića i Lovrinovića ili oni nastupaju u svoje ime", stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene