Udruga Franak najavljuje novu tužbu, vezano za sve one euro-dužnike koji su svoje kredite sklopili u razdoblju između rujna 2003. i prosinca 2008.


Udruga Franak  smatraju kako je to razdoblje nezakonitih odredbi o promjenama kamata iz pravomoćne kolektivne sudske presude. U udruzi pretpostavljaju da ima 50.000 takvih dužnika.

Vezani članci Što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta? Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta Zoran Milanović Milanović o aktivnostima udruge Franak: "Biti na strani slabijih nije samo moja dužnost, već prije svega jasan stav"

Hrvatska narodna banka ne želi komentirati sudske postupke u pripremi ili u tijeku.

Iz Udruge Franak pozivaju sve euro dužnike koji su kredit ugovorili prije 2010. godine da im se jave i dostave svoju dokumentaciju, kako bi im savjetima mogli pomoći.

Udruga Franak najavljuje novu tužbu, vezano za sve one euro-dužnike koji su svoje kredite sklopili u razdoblju između rujna 2003. i prosinca 2008. Smatraju kako je to razdoblje nezakonitih odredbi o promjenama kamata iz pravomoćne kolektivne sudske presude. U udruzi pretpostavljaju da ima 50 tisuća takvih dužnika.

Hrvatska narodna banka ne želi komentirati sudske postupke u pripremi ili u tijeku.

Iz Udruge Franak pozivaju sve euro dužnike koji su kredit ugovorili prije 2010. godine da im se jave i dostave svoju dokumentaciju, kako bi im savjetima mogli pomoći.

O ovom problemu razgovarali smo s Goranom Aleksićem, članom udruge Franak.

Nije li ovo sličan scenarij kao i onaj u kojem su se podizale tužbe za kredite u švicarcima?

Scenarij je relativno sličan, ali bitno različit u tome što se ovom sljedećom tužbom, osim što će se proglasiti ništetnim određenih ugovornih odredbi u kreditima, zahtjeva će se i vraćanje pretplaćenih iznosa kamata kao i određivanje fiksne marže u svim kreditima u kojima je fiksna marža neugovorena, odnosno određena na nezakonit način.

Kako građani mogu znati da su im banke nezakonito dizale kamate?

Vrlo je jednostavno. Svatko tko ima ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke ima nezakonit način ugovorene odredbe o promjeni kamate. Kao drugo, potrebno je da iz banke dobije sve odluke o promjenama kamatnih stopa i ukoliko su se kamatne stope povećavale nakon početne kamatne stope, svaki takav građanin ima pravo na povrat pretplaćenih iznosa kamata, a pretplaćeni iznos kamata je razlika između povećanih kamata i početno ugovorenih kamata.

Možete li procijeniti o kojem broju kredita je riječ i koliko je građana obuhvaćeno?

Tu statistiku nemamo, ali pretpostavljam da se radi o 50.000 građana koji su obuhvaćeni, ali i ostali građani ukoliko imaju ugovorenu odredbu o promjeni kamate koja je nezakonita također mogu samostalno privatno podići tužnu i zatražiti tužbu pretplaćenih iznosa kamata.

Koji su iznosi u pitanju za koje su građani oštećeni, postoji li neka računica ili procjena?

Nemamo te podatke točno, ali između 2,5 i 5 milijardi kuna je sigurno ukupan iznos koji banke moraju vratit dužnicima, zajedno sa zateznim kamatama.