Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON FRANKA BORBA ZA EURO

'Pozivamo dužnike u euro kreditima na skupnu tužbu protiv banaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak najavila je podizanje nove kolektivne, privatne tužbe dužnika koji imaju kredite u eurima, protiv banaka zbog nezakonitih povećanja kamata.

Udruga Franak javno je objavila poziv dužnicima u euro kreditima na svojim web stranicama da se učlane u Udrugu Franak.

Pročitajte i ovo Udruga Franak: Ilustracija - 3 Udruga Franak Županijski sud u Varaždinu radi na svoju ruku? "Dociraju i glume Ustavni sud koji još nije ništa odlučio" Igor Metelko IGOR METELKO ZA DNEVNIK.HR Vrijeme opako curi: "Imate još tri dana kako bi vratili svoj novac od banaka, neke kategorije moći će tužiti i nakon 14. lipnja"

Dužnici u euro kreditima nedovoljno su osviješteni o razmjerima štete koju trpe zbog nezakonitih povećanja kamata te o potencijalnoj šteti koja tek dolazi uslijed nezakonito određenih fiksnih kamatnih marži u njihovim kreditima, napoimnju iz Udruge Franak.

'Udruga Franak će za članove Udruge Franak koji su između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine ugovorili kredite s valutnom klauzulom EURO i promjenjivom kamatnom stopom u jednoj od 7 banaka osuđenih pravomoćnom presudom u kolektivnom sudskom procesu, organizirati podizanje privatne skupne tužbe na temelju glave 15. Zakona o parničnom postupku', objavila je Udruga Franak na svojim službenim stranicama. Kako napominju, pripreme za skupnu tužbu započet će od 1. lipnja.  

POZIV DUŽNICIMA U EURO KREDITIMA S PROMJENJIVIM KAMATAMA KOJI SU KREDITE UGOVORILI PRIJE 2010. GODINE!Udruga Franak...

Posted by Udruga Franak on Dienstag, 12. April 2016

Udruga Franak će za pet do deset euro dužnika, koji se prvi jave s kompletnom dokumentacijom svojih kredita, organizirati i logistički pomagati podizanje privatne skupne tužbe. Udruga Franak garantira tim dužnicima da neće imati nikakve troškove sudskoga spora, bez obzira kakav sudski ishod procesa bude na kraju. Za sljedećih stotinu euro dužnika koji se učlane i zatraže pomoć, Udruga Franak će pomoći u izračunima preplaćenih kamatama.

Aktivisti Udruge Franak uvjereni su da će dobiti sudski proces protiv svake banke koja je ugovorila promjenjivu kamatu koja se mijenja odlukom banke.

Tužbu, kako navode, podignut će na osnovi pravomoćno dobivene tužbe za nezakonito mijenjanje kamata od banaka u slučaju Franak.  Kako napominju u pozivu, pravo povrata preplaćenog namjeravaju ostvariti i za korisnike kredita s promjenjivom kamatnom stopom u eurima, podignute prije 1. siječnja 2010. godine. Tužba se ponajprije odnosi na sedam već tuženih banaka u slučaju Franak.

U Sabor šalju prijedloge dvaju zakona

Udruga Franak najavila je kako će uskoro uputiti u saborsku proceduru prijedloge dvaju zakona. Jednim zakonom bi se konačno utvrdila metodologija za određivanje fiksnih kamatnih marži u kreditima u kojima su marže nezakonito određene, a drugim zakonom bi se omogućilo da dužnici vansudski dobiju svoje preplaćene kamate na temelju pravomoćne sudske presude u kolektivnom sudskom procesu.

Udruga Franak nastoji da tim zakonima budu obuhvaćeni i već konvertirani CHF krediti, jer u njima su banke nezakonito primijenile kamate i nezakonito su definirale fiksne dijelove kamata, pa je potrebno retroaktivno ispraviti sve nezakonitosti i obeštetiti bivše CHF dužnike, rečeno je na održanoj press konferenciji.

Svojim novim aktivnostima Udruga želi konačno ukloniti preostale nezakonitosti u poslovanju banaka te sudski dokazati u privatnom skupnom procesu da su narušena potrošačka prava svih kreditnih dužnika u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene