Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradao u prometnoj nesreći

Udovica osječkog glumca kojeg je usmrtio mladić: "Zahtjev za smanjenje kazne pokazuje da on ne razumije kakvo je zlo učinio"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam i pol godina za ubojstvo na pješačkom prijelazu, bez vozačke dozvole i vozačkog ispita, sa poviješću bahatog, neodgovornog i ubojitog ponašanja u prometu i izazvanim teškim prometnim nesrećama je minimum, napisala je Sena Krupić na Facebooku.

Udovica tragično preminulog glumca osječkog HNK-a Aleksandra Bogdanovića, koji je stradao u prometnoj nesreći u prosincu 2019., na Facebooku je komentirala potez obrane Branislava Smiljanića koji je zbog naleta na Bogdanovića osuđen na 7 i pol godina zatvora. Njegov odvjetnik žalbu je uputio Vrhovnom sudu tražeći smanjenje kazne.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu

Bogdanovićeva udovica Sena Krupić u objavi ističe i kako je kazna od 7 i pol godina, na koju je Bogdanović osuđen u svibnju 2020., minimum ''koji nijedan civilizirani sud ne bi smio dovoditi u pitanje''. Istaknula je i kako bi voljela da Vrhovni sud vrati predmet na početak te da očekuje da ispravi propuste prvostupanjskog postupka.

Objavu Sene Krupić prenosimo u cijelosti:

"Žalba Branislava Smiljanića i njegova odvjetnika Vrhovnom sudu sa zahtjevom za smanjenjem kazne pokazuje da on ne razumije kakvo je zlo učinio i da je njegovo priznanje krivnje bilo isključivo u svrhu stjecanja olakotne okolnosti deklaratornog pokajanja za počinjeno teško kazneno djelo i u svrhu smanjena kazne. Sedam i pol godina za ubojstvo na pješačkom prijelazu, bez vozačke dozvole i vozačkog ispita, s poviješću bahatog, neodgovornog i ubojitog ponašanja u prometu i izazvanim teškim prometnim nesrećama je minimum koji ni jedan civilizirani sud ne bi smio dovoditi u pitanje. Počinitelj je, već 2017. godine, bez vozačke dozvale i sa istom bahatošću u prometu izazvao još jednu prometnu nesreću u kojoj samo pukom srećom nije bilo mrtvih.

Počinitelj sada traži nova prometna vještačenja ne bi li sprao odgovornost sa sebe. Njegov odvjetnik Krešimir Arambašić iznosi lažne teze da je Aleksandar trčao iako je sam Smiljanić na ispitivanju izjavio, a što je vidljivo iz zapisnika, da Aleksandar nije trčao. U prvostupanjskom postupku nije utvrđeno ono što je vidljivo iz sve dokumentacije i vještačenja, a to je da Aleksandar već prešao stranu kolnika u kojoj se počinitelj trebao nalaziti, odnosno da ga je udario u suprotnoj traci, kada je Aleksandar već trebao biti siguran.

Voljela bih da Vrhovni sud vrati predmet na ponovno suđenje kako bi se utvrdile sve ove okolnosti, ali u svakom slučaju očekujem od Vrhovnog suda da ispravi propuste prvostupanjskog postupka. Da utvrdi činjenicu da je Aleksandar udaren u suprotnoj traci, da presudu prilagodi toj otegotnoj okolnosti, da pravilno utvrdi značaj otegotnih okolnosti te da presudom pošalje poruku svim mladim, ali općenito bahatim, neodgovornim i samoživim pojedincima da će svoju bahatost i oduzimanje tuđih života platiti godinama svoga života provedenim u zatvoru. Kazneni zakon za ovakva djela u kojima počinitelj ne pokazuje nikakvu naznaku brige za tuđe živote predviđa kazne do 15 godina zatvora i u ovom slučaju sud bi se trebao maksimalno približiti gornjoj granici predviđene kazne."

Podsjetimo, tužiteljstvo je Smiljanića teretilo da je 21. prosinca 2019. u Osijeku izazvao prometnu nesreću, iako je bio svjestan da nema potrebno znanje i vještine, a ni važeću vozačku dozvolu te da uslijed toga može ugroziti druge sudionike u prometu.

Optužen je da je osobni automobil vozio brzinom od oko 64 kilometra na sat, što je 14 kilometara brže od ograničenja na tom dijelu ceste te da dolaskom do raskrižja s kolnikom Vijenca Ivana Meštrovića prednjim dijelom vozila udario 45-godišnjeg Bogdanovića, koji je prelazio preko vidno obilježenog pješačkog prijelaza. Potom se udaljio s mjesta nesreće a da ozlijeđenom Bogdanoviću nije pružio pomoć te o nesreći obavijestio hitnu pomoć ili policiju.

Glumac Bogdanović u nesreći je zadobio višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, umro 25. prosinca 2019. u KBC-u Osijek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene