Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac inflacije

Desecima elektrana prijeti gašenje: "Osjećamo se iznevjereno i bedasto"

Jedan od glavnih uzroka inflacije i rasta cijena je skupa energija. Dok Hrvatska četrdeset posto struje koju troši uvozi, zbog birokratskih zavrzlama desecima malih elektrana prijeti gašenje.

Daliboru Vrčeku govorili su da se ugleda na uspješne, strane, poljoprivrednike. Pa je to i učinio. Uz obiteljsku svinjogojsku farmu izgradio je bioplinsku elektranu - koja iz gnoja i kukuruza proizvodi struju.

Trebao je to biti dobar biznis, no tek par godina kasnije - preokret. Cijena sirovine je porasla, a otkupna cijena energije koju određuje država - ostala ista. Elektrana uz struju sad proizvodi - minuse.

"Poslujemo s gubicima. Smanjili smo proizvodnju za 30 posto tako da ako se ne donesu neke hitne mjere vjerujem da ćemo kraj 2023. dočekati sa zatvaranjem našeg bioplinskog postrojenja", naglasio je Vrček.

Elektrana poput Vrčekove u Hrvatskoj ima četrdesetak i sve ih muči isti problem. "Bioplinske elektrane u Hrvatskoj zadovoljavaju potrebe za strujom za čak sto tisuća kućanstava. Ipak, u jeku najgore energetske krize mnoge od njih zbog birokratskih zavrzlama mogle bi prestati s radom", izvijestio je Marko Biočina.

Otkupna cijena za elektrane koje su u sustavu državnih poticaja, usklađuje se s inflacijom. Porast će za desetak posto, ali što to vrijedi kad trošak sirovine poraste za 100 posto?

Pročitajte i ovo Siromaštvo - 3 Život u siromaštvu Očajna borba s krizom najugroženijih među nama: "Znam da je možda grijeh paliti odjeću, ali ja sam prisiljena"

"Uvijek nam se govori da i mi moramo raditi kao i europski seljaci. Mi smo implementirali tu europsku tehnologiju kod nas, ali kod nas to jednostavno ne funkcionira i osjećamo se jednostavno - što da vam kažem - iznevjereno i bedasto", priznaje Vrček.

Neki vlasnici spas su našli u raskidu ugovora s državom i prodaji struje na tržištu, ali i njima je sad Vlada uvela ograničenje da im cijena ne smije biti veća od 180 eura za megavatsat. Ispada da kome god prodavali, bioplinaši ne mogu biti rentabilni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORAMO SE PRIPREMITI Ozbiljno upozorenje austrijske ministrice: "Nije pitanje hoće li nestati struje u EU-u, nego kada"

"Nikako se ne slažemo s tom politikom koju je vlada donijela. Mi ćemo vama naprosto dio dohotka uzeti, nacionalizirati, a vi radite kao što radite. Ovo ako se implementira, ovo ako vlada ostvari, mi zatvaramo", kazao je Emil Guščić.

Iz resornog ministarstva poručuju da otkupne cijene energije ne smiju mijenjati bez dozvole Europske komisije te da bi znatno povećanje te cijene izazvalo udar na džepove građane. Ipak, neko rješenje morat će se naći. Jer koliko god trenutno bila skupa, energija iz bioplinskih elektrana jeftinija je od one energije koju nemamo - kada nam je potrebna.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene