Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča je tek počela

JOŠ JEDAN DEBAKL DRŽAVNE MATURE Učenici u Splitu pisali 'stare' ispite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da skandalu još nema kraja.

'Dok je cijela država pisala nove teme: A razina - Patnje mladog Werthera i Stranac, B razina - Matoš, u Splitu u Pomorskoj školi su maturanti dobili teme koje su trebale biti jučer. A razina - Zagrljaj, R. Marinkovic, B razina - Gospoda Glembajevi', javila nam je jedna maturantica u redakciju Dnevnik.hr-a.

Pročitajte i ovo Državna matura; ilustracija - 3 Uzbudljivo razdoblje Novosti na prijavama za državnu maturu: Jedna promjena je ključna Slika nije dostupna Ministar u Splitu Jovanović se ispričao maturantima: Riječ je o ljudskoj pogrešci, a ne uroti

'Žale se zbog pomicanja vremena mature, a trebalo bi im još par godina učenja pisanja'

'Rekli su da su im dali te teme i da im nitko nije javio da je došlo do promjene', tvrdi učenica koja se čudi 'da nitko nije čuo za vijest koja je bila udarna u cijeloj zemlji'.

Dvanaest maturanata splitske Pomorske škole u četvrtak je pisalo esej iz hrvatskog jezika na teme koje su još prije dva dana procurile u javnost, no još se ne zna hoće li se u toj školi ponavljati ispit. Koordinatori su u toj školi prilikom podjele eseja učenicima zaboravili podijeliti nove teme, pa ih je dio pisao "Mističan sonet" od A. G. Matoša, a drugi dio "Gospodu Glembajevi" od Miroslava Krleže. Učenici su tek nakon što je završila državna matura, međusobno komentirajući, shvatili da nešto nije u redu i da su očito pisali stare teme.

Službenih informacija iz te škole nema, a po pričanju maturanata očito je da su pisali i poništeni ispit iz hrvatskog jezika. U školi im još nitko nije rekao hoće li biti ponavljanja ispita.

NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Zbog krađe ispita uhićeno pet osoba

Maturante koji su o ovome počeli 'šuškati' po društvenim mrežama počelo je zabrinjavati hoće li im, u slučaju da se navodi pokažu točnim, napisani ispiti biti poništeni.

Podsjećamo, manje od dana do polaganja ispita iz državne mature iz hrvatskog jezika, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), odgodio je esej, što čini jedan dio polaganja hrvatskog jezika. Skandal koji je pogodio 40 tisuća maturanata tako je jučer bila tema dana, a slijedilo je i privođenje pet osoba u policijsku postaju.

'Pregledat ćemo i dopisivanja maturanata po internetu'

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakinjom, 18-godišnjakinjom i trojicom 18-godišnjaka zbog sumnje da su otuđili ispite za državnu maturu, izvijestila je PU istarska danas. Troje 18-godišnjaka i 18-godišnjakinja su 16. lipnja između 10 i 15.50 sati u prostorijama pulske škole uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti, nakon čega su iz te prostorije otuđili dva ispita za državnu maturu i vratili ključ.

Nakon toga zapečaćene ispite su odnijeli 43-godišnjakinji koja i je otvorila i zatim uništila.

Objavljeni detalji krađe: 18-godišnjaci ukrali ispite za državnu maturu, žena (43) ih uništila

Novi eseji, oni koji su pripremljeni za izvanredne situacije, stigli su do svih srednjih škola u Hrvatskoj.

Sinoć je i na Facebook stranici "NCVVO – Nećemo izaći na maturu" objavljen podatak kako se sutra, tj. danas piše esej od A.G.Matoša "Pjesme", te kako će ova generacija biti najbolja generacija u povijesti.

Pokušali smo kontaktirati NCVVO kako bi provjerili točnost podataka koje su nam prijavili maturanti, ali nam se do objave ovog članka nisu javili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene