Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo bi mogla biti moja ulica'

'U predstavi se osjeća velika prisutnost Luke Ritza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ZKM-u je premijerno predstavljena predstava 'Ovo bi mogla biti moja ulica'.

Predstava 'Ovo bi mogla biti moja ulica' inspirirana je tragičnom smrću 18-godišnjeg Luke Ritza. 'Nažalost, dogodilo se nešto strašno da bi se neke pozitivne stvari pokrenule poput ove predstave, tako da sam sad u nekom pozitivnijem raspoloženju', rekla je Lana Janić, Lukina najbolja prijateljica.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Zbog teške teme, za sve je glumce ova predstava jedno veliko emotivno iskustvo. 'Dosta neobično iskustvo u mojoj sad već dugačkoj karijeri. Još kad su Ritzovi došli na probu', pojasnio je Damir Šaban. Radnja predstave događa se na dan mladićeva pogreba. Redateljica napominje da ovo nije priča o Luki, već o svim žrtvama maloljetničkog nasilja.

'Mi na neki način pratimo to nedjelovanje društva s jedne strane i pitamo se gdje je naša odgovornost', pojasnila je redateljica Anica Tomić. 'Ne samo za problem nasilja, nego za apsolutno sve što se u našem životu događa', dodala je dramaturginja Jelena Kovačić.

Lukini tekstovi i glazba u predstavi

'Mislimo da je krajnje vrijeme da teatar zauzme aktivnu ulogu u svim onim društvenim zbivanjima kojima svjedočimo i u kojima aktivno sudjelujemo', rekla je Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a. Osim Lukine najbolje prijateljice Lare, u predstavi se pojavljuju njegovi tekstovi i glazba koju je volio. 'Jako mi je drago što se osjeća jedna njegova velika, velika prisutnost', smatra Lana.

>> Zagreb: Otvoreno Savjetovalište 'Luka Ritz'

Autorice predstave žele naglasiti da je problem maloljetničkog nasilja sve prisutniji u društvu. Stoga, ovo nije samo kazališna predstava, nego projekt. Nakon svake izvedbe, publika će imati priliku razgovarati s dramskim psiholozima Zagrebačkog kazališta mladih. 'Razgovori nisu nasilni. Oni na neki način pokušavaju od publike stvoriti neki dojam da sabere sve te dojmove, jer je predstava dosta teška i potresna', smatra redateljica Anica Tomić.

'Nadam se sa će ova predstava, pogotovo mladim ljudima, kada nakon predstave izađu van, sigurno neće pasti na pamet više dignuti ruku na nekoga', zaključio je Vedran Živolić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene