Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u Hrvatskoj

Zbog napuštanja psa ići će se u zatvor, a povećava se i kazna za mučitelje životinja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Napuštanje životinja uskoro bi trebalo postati kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana.

Bit će to dio novog paketa izmjena Kaznenog zakona koji se već godinu dana bistri na radnoj skupini Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je dosad ostajao u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopće nije govorilo.

No iz dokumenata radne skupine koja radi na novom zakonu jasno je kako su u Ministarstvu odlučili u ovom paketu izmjena poraditi na jačanju zaštite životinja, pa tako i napuštanje životinja tretirati kao kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Ella Cutler Nakon buđenja iz kome VIDEO Policija objavila snimku mlade Australke koja se bori za život u dubrovačkoj bolnici nakon pada sa zida

Pročitajte i ovo Španjolka na pregledu u bolnici Neobičan slučaj VIDEO Žena otišla u bolnicu s krvarenjem iz uha pa ostala u šoku, pogledajte što su liječnici pronašli: "Sad imam još jedan strah"

Prvi je to put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna. Trenutačno je ono, naime, tek sastavni dio Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30.000 kuna.

Osim novog kaznenog djela, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira učiniti i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja, pa tako predlaže i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Susret i s gospodarstvenicima Milanović poručio kanadskim Hrvatima: "Moramo napraviti zemlju u koju ćete se vratiti"

Pročitajte i ovo Napad dronovima na skladište nafte u Rusiji Izbio požar VIDEO Dronom pogođeno skladište nafte u Rusiji! Zatvoreno nebo iznad Moskve

Prijedlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dvije godine (trenutačno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno djelo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umjesto trenutačne dvije godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene