Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazneno prijavljen i pritvoren

Fra Šimu Nimca uhvatili u Sanaderovoj ulici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fra Šime Nimac je nakon krim obrade s kaznenom prijavom za zloporabu položaja i ovlasti prebačen u policijsku pritvorsku jedinicu u Splitu.

Najtraženiji svećenik u Hrvatskoj fra Šime Nimac (34) iz Zagreba je, nakon uhićenja, prepraćen u Split gdje je nakon kriminalističke obrade pritvoren, a protiv njega je podnesena i kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti jer je navodno bez odobrenja crkvenih vlasti prodao vrijedno zemljište svoje bivše župe u Baškoj Vodi te pobjegao s novcem (više od devet milijuna kuna).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pedofilski skandal u crkvi Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić: "Prigibam glavu i u ime crkve molim žrtve za oprost" Ispovijest žrtve splitskog fratra (Foto: Provjereno) PRVI PUT OTVORENO U PROVJERENOM Ispovijest žrtve splitskog fratra: "Događalo se svuda. Evo i tu, nama iza leđa... Imao sam 12 godina"

Pod okriljem noći doveden je u Split. Navodno lociran pomoću signala mobitela, fra Šime je uhićen jučer u metropoli. Kako nam je potvrđeno fra Šime je uhvaćen u Kozarčevoj ulici, u kojoj živi bivši premijer Ivo Sanader.

Fra Šime je cijeli dan proveo na ispitivanju u policiji. Odvjetnika nije imao jer mu u policiji nije ni potreban. Slučaj je sada preuzelo državno odvjetnišrtvo.

U zajedničkom priopćenju koje su u utorak poslali medijima Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije i Franjevačka provincija Presvetog otkupitelja, navodi se kako je fra Šime 10. travnja ove godine u ime svoje župe tvrtki Sunčani Bast uistinu prodao gotovo 40.000 četvornih metara zemljišta za ukupno 1,3 milijuna eura. Novac je, kažu njegovi nadređeni, 'bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe podignutih i eventualno utrošenih sredstava' podigao u tri navrata.

>> Crkva se ispričala: Fra Šime je nezasitni egoist, neovlašteno je prodao zemljište!

'Predmetne nekretnine su prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti pa je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja (kao pravna osoba Katoličke crkve) putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim/poništenja predmetnog Kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama', stoji u priopćenju.

Slučaj pravosuđe pomno proučava jer je riječ o crkvenim institucijama, kao i velikom novčanom iznosu - gotovo 10 milijuna kuna, za koliko je prodano zemljište. Ukoliko su optužbe zaista i istinite, moguća je kazna zatvora do 10 godina.

Fotografija: makarska-danas.com

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene