Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz minute u minutu

FOTO/VIDEO U Zagrebu prosvjed podrške Palestini: "Šaljemo poruku da ne vjerujemo u laži koje Izrael govori, a Zapad širi"

Aktualno Galerija Prosvjedi solidarnosti održavaju se diljem svijeta Prosvjedi solidarnosti održavaju se diljem svijeta Foto: Afp Prosvjed podrške Palestini - 1 Prosvjed podrške Palestini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed podrške Palestini - 2 Prosvjed podrške Palestini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed podrške Palestini - 3 Prosvjed podrške Palestini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +7 Prosvjed podrške Palestini - 4 Galerija 1/12 >>
Mirno okupljanje održalo se u Zagrebu u znak solidarnosti s Palestinom. Organizatori su objavili pravila ponašanja kako ne bi došlo ni do kakvih ekscesa. Pozvani su bili svi koji se protive aparthejdu, okupaciji i ratu.

 

  • mirno okupljanje u Zagrebu u znak podrške Palestini

  • organizator prosvjeda je Inicijativa građana i građanki za slobodnu Palestinu

  • tražilo se zaustavljanje bombardiranja Gaze te prestanak blokade i okupacije prostora

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

18:51 Dora Mahmić ispričala nam je zašto je došla na prosvjed. "Zato što sam protiv fašizma u svakom njegovom obliku. Zato što se cionizam više ne može skrivati iza antisemitizma. Zato što je dosta okupacije i aparthejda. Zato što ne želim stajati sa strane dok se odvija genocid u 21. stoljeću. Zato što je ovo najnedvosmisleniji sukob od Drugog svjetskog rata, a čovječanstvo iznova pada na testu", naglasila je.

18:47 Završio je prosvjed.

18:29 "Kako bi se, po vama, Palestinci trebali braniti, a da Europa kaže da su dobri?", pita aktivist za prava Palestine koji je živio u Siriji tijekom rata četiri godine, napola Sirijac i napola Hrvat.

18:12 Govornica iznosi podatke o broju ranjenih i ubijenih, uključujući djecu. Ne može govoriti od suza.

18:08 "Kada bi stabla maslina znala ruke koje su ih posadile, njihovo bi se ulje pretvorilo u suze", započela je prva govornica.

18:05 Prosvjednici nose transparente sa snažnim porukama - protiv genocida, protiv zapadnog financiranja Izraela, za mir i za slobodu Palestinaca.

"Nikad više, znači nikad više za sve", poručio je Jozo Schmuch za DNEVNIK.hr.

"Svakih 15 minuta ubijeno je jedno dijete, u samo tjedan dana dvostruko više nego u godinu dana rata u Ukrajini. Mislim da je to dovoljan razlog", rekao je Miloš o razlozima dolaska na prosvjed.

"Užasavam se kad promislim da je EU na strani Izraela, na strani ovakvih ratnih zločina, ubijanja i razaranja. Nisam tu samo da bih pokazala solidarnost s Palestinom nego i da bih poručila našoj Vladi da se narod ne slaže s njima", pojasnila je Sara.

Prosvjed podrške Palestini - 2 Prosvjed podrške Palestini (Foto: DNEVNIK.hr)

"Šaljemo poruku da ne vjerujemo u laži koje Izrael govori, a Zapad širi. Nismo budale, imamo društvene mreže, vidimo što se događa", rekao nam je srednjoškolac Marko.

18:00 Počeo je prosvjed podrške Palestini na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma pod nazivom "Solidarno s Palestinom! Kontra ratu, kontra okupaciji".

"Okupljanje ima miran karakter"

15:00 Organizatori su zamolili sve koji se odazovu njihovu pozivu da se drže pravila, od kojih je glavno da okupljanje ima miran karakter i da se neće tolerirati nikakav oblik govora mržnje, uključujući antisemitističke poruke.

Traži se zaustavljanje bombardiranja Gaze, kao i prestanak okupacije i blokade tog prostora koje provodi izraelski režim. Pritom ističu da je nužno adresirati uzroke ovome ratu, a to je sustavna rasna segregacija, aparthejd i okupacija koja traje već 75 godina.

Pročitajte i ovo Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Stravični podaci Svakih 15 minuta Izrael ubije jedno dijete: "Gaza će postati mjesto gdje nijedno ljudsko biće neće postojati"

"Pojas Gaze sve se više pretvara u pustoš u kojoj se briše svaki trag života. Svjedoci smo zločina genocidnih razmjera u čijem kontekstu djeca pišu svoje oporuke", stoji u službenom priopćenju.

Istaknuta je i uloga Hrvatske u militarizaciji i reprodukciji nasilja.

"S nevjericom gledamo na inertnost međunarodne zajednice u zaustavljanju bombardiranja Gaze, kao i na podršku SAD-a, Velike Britanije, vlada članica Europske unije i Republike Hrvatske kroz financijsku pomoć i pomoć u naoružanju ili šutnji pred razmjerima terora vlade Izraela. Vrlo se jasno ograđujemo protiv takvih interesnih i dodvoravajućih odnosa", dodaje se.

Pročitajte i ovo Pogled iz Sderota na Gazu Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelska vojska objavila jezivu snimku: "Javljam ti se s mobitela Židovke. Ubio sam nju i njezinog muža." Netanyahu: "Stojimo pred sljedećom fazom, ona dolazi"

Organizator je Inicijativa građana i građanki za slobodnu Palestinu oformljena 2021. godine nakon ubojstva 67 palestinske djece tijekom 11-dnevne eskalacije sukoba između Izraela i palestinskih naoružanih skupina u pojasu Gaze u svibnju 2021.

Policija je najavila da će snimati javni skup na mjestu okupljanja i trasi kretanja sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Prosvjed je policiji ranije najavila organizatorica skupa Emina Bužinkić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene