Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MNOŠTVO LJUDI

VIDEO I FOTO Održan Hod za život u Zagrebu, javnosti se obratila i majka koja je rodila dijete s teškom dijagnozom - "Otišla je u miru"

Aktualno Galerija Tea Bekavac Tea Bekavac Foto: DNEVNIK.hr Boris Ujević Boris Ujević Foto: DNEVNIK.hr Hod za život na Zrinjevcu Hod za život na Zrinjevcu Foto: DNEVNIK.hr Protuprosvjednici na Hodu za život Protuprosvjednici na Hodu za život Foto: Dina Ćevid +2 Hod za život - 3 Galerija 1/7 >>
U Zagrebu se održao sedmi po redu Hod za život pod sloganom "Život je zakon". Organizatori su u subotu poručili kako je važeći zakon o prekidu trudnoće star već 45 godina, pa je vrijeme da se promijeni. Željka Markić prije povorke komentirala je i slučaj gospođe Čavajde.

Više stotina ljudi hodalo je od Hrvatskog narodnog kazališta preko Frankopanske i Trga bana Jelačića do Zrinjevca gdje su održali prigodni program. Okupljenima se obratila majka koja je rodila dijete s teškom dijagnozom te ginekolog koji već godinama ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti.

Tijek događaja iz minute u minutu:

13:00 Okupljenima na Zrinjevcu obraća se i ginekolog Boris Ujević koji govori o prizivu savijesti. Ujević radi u bolnici Sveti Duh i koristi se prizivom savijesti kako ne bi izvodio pobačaje.

"Kada se susrećem s trudnicom. Susrećem se s dvije osobe. S majkom i njezinim djetetom", kaže Ujević.

"Kada se koristim prizivom savijesti, što radim od 1997. godine. Kad ne želim sudjelovati u izvođenju pobačaja, ne činim to iz hira, inata... To je promišljena i odgovorna odluka koju sam naučio studirajući medicinu i biologiju, ali i od majke i njezinog nerođenog djeteta", kaže Ujević. 

Tea Bekavac Boris Ujević (Foto: DNEVNIK.hr)

12:45 Majka četvero djece, Tea Bekavac, odlučila je s pozornice na Zrinjevcu podijeliti svoju priču o gubitku djeteta. Kaže da je u 7. mjesecu treće trudnoće saznala da dijete ima dijagnozu nespojivu sa životom.

"Svijet nam se srušio. Pitali smo se zašto baš mi", kazala je gospođa i istaknula kako ni u jednom trenutku nije mislila da treba odlučiti što će jer smatra da na to nema pravo. Ona i suprug samo su se pitali kako će to preživjeti, kazala je.

Odlučila je roditi Ritu koja je živjela dva mjeseca. Kaže da je svaki dan s njom bio dar. 

"Bili smo uz nju u njenim posljednjim trenucima. Otišla je u miru. Dali smo sve od sebe što smo mogli za nju. Zato ja danas imam mir i živim u miru", kazala je gospođa Tea.

"Znam da je svim mamam teško donijeti odluku i nositi se s tim, roditi dijete s teškoćama", kaže i dodaje "tko smo mi da odlučujemo čiji život vrijedi". 

Ističe da se zauzima za ženska prava i da treba dati podršku maltretiranim ženama. 

"Usmrćivanje djeteta u utrobi nije pravo žene da odlučuje o svom tijelu jer to utječe na drugo tijelo", kaže Tea. 

12:35 Okupljenima na Zrinjevcu obratile su se organizatorice mimohoda. "Svaki ljudski život je neprocjenjiv, bez obzira je li malen, zdrav ili bolestan. Oni imaju pravo na još veću brigu i ljubav. Iskustvo i znanost potvrđuju da je za brigu ključna ljubav, potpora obitelji i zajednice. Mi volimo oboje, i majku i dijete. Suodgovorni smo za to da zakoni štite najranjivije i najslabije. Kad vidimo da postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje djeteta, jasno je da je potreban novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti", rekla je Andreja Duvančić, članica organizacijskog tima. 

"Javljaju nam se žene koje su pobacile i poručuju kako ne bi to učinile da su znale ono što sada vide na ultrazvuku. Na srcu su nam upravo te žene, rekla je.

12:20 Na Trgu su Hodače za život dočekali i protuprosvjednici s transparentom "Hod za mržnju prema ženi".

12:12 Sudionici pristižu na Zrinjevac.

12:04 Na zagrebačkom Hodu za život je i Željka Markić koja se osvrnula se na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatsko zdravstvo nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, iako za njeno dijete nijedan liječnik nije dao prognozu spojivu sa životom.

"Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami", rekla je za N1.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda - 1 poruka odvjetnice Petrova odbila Mirelu Čavajdu: "Zbog hitnosti situacije, na prekid trudnoće ide u Ljubljanu"

"U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtito do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče prava na život. Što se tiče gradončelnika, svjetonazori su različiti, ali obveze prema građanima su vrlo jasne. Nametanje jedog svjetonazora se zove jednoumlje i nadam se da se to više neće ponavljati", rekla je Markić govoreći o odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića da zabrani isticanje zastava Hoda za život jer se ne slaže s takvim pogledom.

11:55 Povorka se kreće centrom grada uz pjesme hrvatskih izvođača. Puštali su i pjevali pjesme Thompsona, "Moju domovinu"...

Pročitajte i ovo Prosvjed podrške Mireli Čavajdi - 2 Prosvjedi u devet gradova Potresno svjedočanstvo iz Osijeka: "Rekli su mi da odem u WC i u rukama držim plod"

11:32 Okupljeni su krenuli u šetnju prema Zrinjevcu.

11:15 Povorka pod geslom "Život je zakon" krenut će od Trga Republike Hrvatske Frankopanskom ulicom i Ilicom do Trga bana Jelačića, te potom Praškom ulicom do Zrinjevca, gdje će se okupljenima obratiti liječnik koji se koristi prizivom savjesti i majka koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno, najavili su organizatori.

11:10 Sudionici nose zastave, balone i majice s logom "Hoda za život" i poruke poput: "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj", "Svako ljudsko biće ima pravo na život", "Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni", "7 tjedana od začeća zijeva", "12 tjedana od začeća smije se" i sl.

10:50 Ispred HNK počeli su se okupljati sudionici "Hoda za život". Kako javlja reporterka Dnevnika Nova TV Sanja Vištica, koja uživo prati događanje, među okupljenima su i Slovenci.

Tea Bekavac Hod za život - 3 (Foto: Sanja Vištica)

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) "HAJKA NA LIJEČNIKE" Udruga liječnika traži novi zakon o pobačaju: "Uloga priziva savjesti je pogrešno interpretirana"

Obustavljen tramvajski promet

Kako je objavio Zagrebački električni tramvaj, zbog održavanja manifestacije "Hod za život", od 10:30 do 13:30, bio je obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca, te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbio dati suglasnost Tomašević ne dopušta postavljanje zastava Hoda za život: "Gradonačelnik se ne slaže sa ciljevima..."

Tramvajske linije prometovale su izmijenjenim trasama:

Linija 6: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Jukićeva - Glavni kolodvor - Autobusni kolodvor - Sopot.
Linija 11: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Jukićeva - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Vlaška - Dubec
Linija 12: Ljubljanica - Ulica grada Vukovara – Držićeva – Šubićeva – Dubrava
Linija 13: Kvaternikov trg - Trg žrtava fašizma - Glavni kolodvor - Vodnikova - Savska - Ulica grada Vukovara - Žitnjak
Linija 14: Zapruđe - Savska - Vodnikova - Glavni Kolodvor - Draškovićeva - Mihaljevac
Linija 17: Prečko - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Ulica kneza Mislava - Borongaj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene