Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezovi u Zagrebu

U Zagrebu odzvonilo jeftinim vrtićima. Uskoro za državni i 2.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim prijedlogom proračuna Grad Zagreb ukida većinu socijalnih prava koja su dosad subvencionirali.

Nove promjene najviše će utjecati na roditelje kao i na sve građane koji su se dosad besplatno vozili javnim prijevozom.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji" Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko

Vrtići za bogatije skuplji

Ukoliko zagrebačka Gradska skupština prihvati prijedlog besplatni smještaj u jaslice i vrtiće od početka sljedeće godine imat će djeca čiji je ukupan mjesečni prihod po članu obitelji manji ili jednak 1.700 kuna. Oni kojima je prihod između 1.700 i 2.000 kuna plaćali bi 200 kuna, oni s prihodom od 2.000 do 2.500 kuna 400 kuna, a oni između 2.500 i 3.000 kuna plaćali bi 600 kuna. Obitelji s cenzusom između 3.000 i 4.000 kuna vrtić bi plaćali 800 kuna, i tako sve do ekonomske cijene od 2.000 kuna koliko bi plaćali roditelji čiji je prihod po članu obitelji viši od 7.000 kuna.

>> Vrtići ubrzo za bogate skuplji,a za siromašne jeftiniji

Kraj besplatnog javnog prijevoza

Za sve obitelji s cenzusom višim od 1.700 kuna predviđa se i plaćanje produženog boravka u školi i to, ovisno o visini primanja, od 100 do 400 kuna na mjesec.
Pravo na besplatni javni prijevoz od 1. siječnja zadržat će đaci i studenti. Kao i nezaposleni kojima mjesečna primanja po članu obitelji ne prelaze 1 700 kuna, te svi umirovljenici s mirovinama manjim od 5 tisuća kuna. Prijevoz bi ostao besplatan za djecu s poteškoćama u razvoju, 70-postotne invalide, slijepe i gluhonijeme, članove obitelji poginulih branitelja te dobrovoljne darivatelje krvi, žene sa 30 i muškarci sa 50 i više darovanja.

Bandić ponosan na proračun

Također, iznos novčane pomoći za zagrebačke umirovljenike ostao bi isti, dok bi se pomoć za novorođenu djecu isplaćivala u nekoliko obroka.

'Vrijeme krize je vrijeme da se podvuče crta i zato smo uveli kriterij socijalne pravednosti, da oni koji imaju više i plaćaju više', izjavio je gradonačelnik Bandić predstavljajući novi proračun za 2011. od skoro 6,9 milijuna kuna napominjući kako je najponosniji na njegovu socijalnu veličinu. Proračun je za 110 milijuna kuna viši od ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna (Hina)

U koju kategoriju obitelji po prihodima spadate

  • Prihodi po članu obitelji manji do 1 700 kuna
  • Između 1 700 i 2 tisuće kuna
  • Od 2 do tri tisuće kuna
  • Do četiri tisuće kuna
  • Više od sedam tisuća kuna

Ukupno glasova:

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene