Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Hristos se rodi"

Održana središnja svečanost povodom pravoslavnog Božića: "Iz nas progovara nemir kao pokazatelj da s nama nešto nije u redu"

Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski (Foto: Dnevnik.hr)
Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Pravoslavni vjernici slave Božić. Jutarnja bogoslužja slavljena su diljem Hrvatske, dok je središnja svečanost bila u zagrebačkoj Crkvi Preobraženja Gospodnjeg, koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Na misi u Zagrebu bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Božić se prema julijanskom kalendaru slavi tri dana, uz prethodni post od 40 dana. To je obiteljski blagdan za koji se priprema poseban ručak, nakon kojeg se odlazi najbližima, a potom i susjedima, kako bi se čestitao Božić. Vjernici se pozdravljaju s "Mir Božiji – Hristos se rodi", i odgovaraju s "Vaistinu se rodi".

Pročitajte i ovo Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 1 Okupljanje u Westinu Brojni političari došli Pupovcu u goste u povodu pravoslavnog Božića: Pogledajte tko je pronašao novčić koji nosi sreću

"Onda kad ostanemo sami, onda kad stojimo pred Bogom, iz nas progovara nemir kao pokazatelj da s nama nešto nije u redu. I da mir, spokoj i stabilnost ne možemo pronaći nigdje izvan sebe", tijeko mise je rekao Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene