Pravoslavni vjernici slave Božić. Jutarnja bogoslužja slavljena su diljem Hrvatske, dok je središnja svečanost bila u zagrebačkoj Crkvi Preobraženja Gospodnjeg, koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Na misi u Zagrebu bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Galerija


Božić se prema julijanskom kalendaru slavi tri dana, uz prethodni post od 40 dana. To je obiteljski blagdan za koji se priprema poseban ručak, nakon kojeg se odlazi najbližima, a potom i susjedima, kako bi se čestitao Božić. Vjernici se pozdravljaju s "Mir Božiji – Hristos se rodi", i odgovaraju s "Vaistinu se rodi".

Vezani članci Slika nije dostupna Severina slavi i pravoslavni Božić Slika nije dostupna Na božićnoj liturgiji u Karlovcu nazočio predsjednik Josipović

"Onda kad ostanemo sami, onda kad stojimo pred Bogom, iz nas progovara nemir kao pokazatelj da s nama nešto nije u redu. I da mir, spokoj i stabilnost ne možemo pronaći nigdje izvan sebe", tijeko mise je rekao Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr