Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danima udišu onečišćen zrak

Vrtići i škole Novom Zagrebu ne puštaju djecu van: "Na vlastitu inicijativu sam kontaktirala Zavod"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni dječji vrtići i škole u Novom Zagrebu odlučile su ograničiti boravak djece na otvorenom zbog zagađenja zraka u tom dijelu grada.

Neki su dječji vrtići i škole u Novom Zagrebu odlučile do daljnejg ograničiti boravak djece na otvorenom zbog zagađenja zraka u tom dijelu grada.

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

''Ja sam na vlastitu inicijativu kontaktirala Zavod za javno zdravstvo, s obzirom na medijske napise. I dobila sam preporuku koju sam objavila na internetskoj stranici škole. Učiteljima sam dala uputu da ne borave vani s djecom'', rekla je za DNEVNIK.hr ravnateljica Osnovne škole Fran Galović Maja Lisska. Isto su učinile i neke škole na području Zapruđa.

I djeca iz Dječjeg vrtića Sopot do daljnjeg neće izlaziti van za vrijeme boravka u vrtiću, potvrdila nam je to ravnateljica vrtića Mirela Marjanac. ''Naša zdravstvena djelatnica prati Zavod za javno zdravstvo i kada je uočila na stranicama ZJZ-a da je visok indeks zagađenja, preporučila je da djeca ne borave vane'', objašnjava Marjanec.

Marjanec dodaje i da inače djeca u njezinu vrtiću ne izlaze van dok je vani magla i kada su temperature niže od -10 stupnjeva Celzijevih. ''Roditelje smo putem newslettera obavijestili da djeca do daljnjeg zbog onečišćenja i magle neće biti na otovrenom'', zaključila je ravnateljica dječjeg vrtića.

Stanari Dugava na društvenim mrežama su izrazili svoje nezadovoljstvo situacijom. Pitaju se kome se obratiti za pomoć. ''I ne mislim na ove koji kažu: 'Zrak je loš'. To vidimo i sami. Tko je taj koji je odgovoran i tko je taj koji treba to rješavati'', pita se jedna stanarka.

Iz Štampara objavili preporuke građanima

U međuvremenu je nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar objavio općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl, ističe Zavod u priopćenju.

Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora te pušače i pasivne pušače.

Također se savjetuje primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene