Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muslimani diljem svijeta danas proslavljaju Kurban bajram, jedan od najvećih islamskih blagdana, čija su obilježja prinos žrtve Kurban i hadž, hodočašće u sveta mjesta, a središnju bajramsku molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je jutros predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić.


U poruci istaknuo je važnost Kurbana žrtve, darivanje onima koji su najpotrebniji, te hadž, hodoćašće na sveto mjesto Arafat. Žrtva u islamu ima i socijalno značenje, jer mislimo na najpotrebnije među nama, a ujedno je to blagdan vjere i nade, kazao je Omerbašić.

Vezani članci Slika nije dostupna Riječki muslimani proslavili kurban-bajram u Islamskom centru Slika nije dostupna Hodočasnici kamenuju stele koje simboliziraju sotonu

'Kako bismo došli do cilja u našem vjerskom životu, kao vjernici moramo se žrtvovati, odricati čekajući ostvarenje svojih nadanja. Svevišnjem ne treba krv i meso naših žrtava, nego snaga naše vjere', naglasio je Ševko Omerbašić, dodavši kako je sadašnji život praćen brojnim izazovima, krizama i sukobima, pa zbog toga i žrtve imaju većega smisla.

Omerbašić je upozorio i na brojne sukobe i žarišta vezana uz muslimane koji su nerijetko žrtve neokolonijalnih sila, ali i međumuslimanskih sukoba. Podsjetio je na mnoge samoubilačke atentate, posebice u Pakistanu i Afganistanu, te u Iraku. Muslimani moraju progovoriti o tom fenomenu i ozbiljno se s njim uhvatiti u koštac, jer će u protivnom Islam, kao vjera, biti obilježen religijom koja potiče te postupke, što nikako nije u skladu s učenjem Islama, rekao je Omerbašić. Zbog toga, dodao je, autoritet Islama je dosta ugrožen, pa je sve više među zapadnim kritičarima onih koji misle da Islam i njegovo učenje stoje iza tih suludih čina.

Sveta je zadaća svih predstavnika Islama čuvati 'ugled naše uzvišene vjere u onom obliku i sadržaju u kakvom ga je Svevišnji objavio svom poslaniku Muhamedu', kazao je Šefko Omerbašić. Napomenuo je kako su muslimani uz današnji blagdan, u vjerskom smislu postali obezglavljeni onoga trenutka kada je nestalo vrhovnoga vjerskoga autoriteta, kada su se kompetencije islama prebacile na nacionalne, državne i lokalne razine. Svi pokušaji da se obnovi vrhovni muslimanski autoritet ostali su bez uspjeha, a umjesto toga pojavili su se brojni kvazi-autoriteti koji opasno ugrožavaju jedinstvo i slogu vjernika, pomažući nastanak velikoga broja sekti i sljedbi, kazao je Omerbašić.

'Muslimani u Hrvatskoj imaju dostojan vjerski život'

Govorio je i o ugroženosti Islama u Europi, upravo zbog nedostatka vjerskoga autoriteta, ustvrdivši kako među muslimanima u Europi nema pravih ljudi koji bi omogućili svojim vjernicima osigurati dostojan vjerski život.

'U našoj je vjeri', istaknuo je Omerbašić, 'vrlo bitno držati se razuma, suzbijati emocije i egoizam koje nerijetko uzrokuju brojne probleme u među islamskim vjernicima'. Izrazio je zadovoljstvo da muslimani u Hrvatskoj imaju dostojan vjerski život, rekavši kako vjera traži odricanje, žrtvovanje za najpotrebnije i siromašne, što se naročito očituje u ovim blagdanskim danima.

Na kraju svoje poruke predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić vjernicima je čestitao Kurban bajram tradicionalnim pozdravom - Bajram Mubarek Šerif Olsun. Islamskim vjernicima blagdan su čestitali i predstavnici hrvatskog državnog vrha te zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Ove je godine iz Islamske vjerske zajednice u Zagrebu na hadž otišlo 66 muftija, muškaraca i žena. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju