Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Središnja svečanost

Vjernici islamske vjeroispovijesti proslavili Kurban bajram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimani diljem svijeta proslavljaju danas svoj najveći blagdan, Kurban bajram, a središnju svečanost u zagrebačkoj džamiji predvodio je jutros predsjednik Mešihata islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj mufija Ševko Omerbašić.

U prigodnoj poruci vjernike je podsjetio kako je Kurban bajram blagdan u kojem svi muslimani i muslimanke trebaju pokazati ljudsku i moralnu stranu bića, jer teškoće i problemi u kojima se nalazimo teško se mogu savladati bez uzajamne pomoći i solidarnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radost, mir, solidarnost Kardinal Bozanić čestitao Kurban Bajram Slika nije dostupna Bajram šerif mubarek olsun Muslimani diljem svijeta obilježavaju kurban-bajram

Govoreći o financijakoj krizi u svijetu koja je potekla iz najbogatijih država muftija Omerbašić kazao je kako će se uskoro svom snagom preliti na siromašne. Neki su skloni, dodao je, ovu krizu tumačiti eshatološki dajući joj nadnaravne moći. 

'Ona je zapravo kriza ljudskog morala, jer Svevišnji Bog nije ni jednom ljudskom biću uskratio mogućnost dostojnoga materijalnog života, bio on vjernik ili nevjernik', rekao je muftija Omerbašić.

Bog ništa nije stvorio, a da mu skrb nije osigurao, a ova je kriza rezultat velikih ljudskih grešaka i nepravdi koje se čine prema onima koji su u bitci za preživljavanje prisiljeni na uvjete nedostojne ljudskom rodu, kazao je Omerbašić.

Osvrnuo se i na vrijeme u kojem živimo, u kojemu se najviše govori o ljudskim pravima i slobodama, koja kako ocjenjuje, nikada kao danas nisu toliko ugrožavana i omalovažavana.

Ugrožena su najelematarnija ljudska prava, pravo na život, slobodu i sigurnost. Brak muškarca i žene obezvrijeđen je, a obitelj postaje prevelik balast da bi se zasnivala pa ljudi radije traže zadovoljštinu u nečemu drugom. Obitelj je na vjetrometini koju se ne štiti i kojoj prijeti potpuno uništenje. Umjesto da materinstvu i djetinjstvu pružimo snažnu podršku i zaštitu, oni postaju prevelik balast i društveni teret, poručio je muftija Ševko Omerbašić.

Čestitajući islamskim vjernicima današnji veliki blagdan, Kurban Bajram posebno je spomenuo bolesne i nemoćne, vojnike, policajce te osuđenike u zatvorima.

Kurban bajram islamskim vjernicima čestitali su, uz ostale, predstavnici najvišega hrvatskog državnog vrha, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zagrebački kardinal Josip Bozanić i biskup požeški Antun Škvorčević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene