Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zadarskoj katedrali sv. Stošije danas je pokopan zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa, koji je iznenada preminuo u Zagrebu u ponedjeljak, 25. siječnja, u 71. godini.


U posljednjem ispraćaju omiljenog nadbiskupa sudjelovali su, uz mnoštvo vjernika, svi hrvatski biskupi, svi biskupi iz BiH, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj , te predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Muslimanske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Izrekli mu niz kazni: Vatikan kaznio bivšeg nadbiskupa optuženog za 17 godina seksualnih zlostavljanja Policija, ilustracija Kod Zadra pronađeno beživotno tijelo 22-godišnje žene, istraga je u tijeku

Tisuće vjernika iz zadarske nadbiskupije i iz cijele Hrvatske došlo je danas ispratiti nadbiskupa Prenđu na posljednje počivalište. Zadarska katedrala sv. Stošije bila je prepuna kao i trg ispred nje, na kojemu je bio postavljen video zid kako bi građani mogli pratiti sprovodni obred u katedrali.

Lijes s tijelom zadarskog nadbiskupa msgr. Ivan Prenđe položeno je u kriptu unutar zadarske katedrale sv. Stošije, grobnicu svih zadarskih nadbiskupa. Misu zadušnicu, uz sudjelovanje svih biskupa i velikog broja svećenika, redovnika i redovnica, te uz pjevanje katedralnog zbora predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

'Dragi nadbiskupe Ivane, neka ti Bog po svojoj pravednosti bude nagrada vrlo velika. Počivao u miru božjem', rekao je kardinal Bozanić u propovijedi.

'Prenđa je uvijek bio čovjek i vjernik nade'

Istaknuo je kako se opraštamo od msgr. Prenđe nošeni živom vjerom u uskrsnuće onih koji usnuše u Kristu. 'U ovom sprovodnom slavlju zahvaljujemo Bogu za daru nadbiskupa Prenđe' i 'zahvalni smo Bogu što smo mogli biti zajedničari nadbiskupove gorljive vjere', rekao je kardinal Bozanić.

Nadbiskup Prenđa 'proživljavao je patnju drage nam domovine početkom 90-ih godina, kada je samo u Zadarskoj nadbiskupiji bilo 503 poginula branitelja i civila, 460 ranjenih hrvatskih branitelja, 25 tisuća prognanika, 3935 srušenih kuća, 13.700 oštećenih kuća, 28 srušenih crkava i 34 oštećene crkve', rekao je Bozanić.

'Unatoč ratnim ranama, nadbiskup Prenđa je uvijek bio čovjek i vjernik nade. Ostavio nam je gorljivo svjedočanstvo žive nade, spašavao je kao svećenik i kao nadbiskup sve što se dalo spasiti, odgojio naraštaje mladih svećenika i nije se štedio u velikom pothvatu obnove svoje nadbiskupije', naglasio je kardinal Bozanić.

Na kraju mise zadušnice od pokojnog msgr. Ivana Prenđe su se oprostili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić koji je rekao kako je msgr. Prenđa hodao stazama na kojega je Gospodin uputio. "Život ga nije štedio, prolazio je kroz teška stradanja, ali se nikad nije tužio nego je prihvatio križ, smatrajući da mu ga je Gospodin stavio na ramena", rekao je msgr. Srakić. (Hina)