Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni i vijenci

U Vukovaru obilježen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svetom misom koju je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio biskup srijemski, msgr. Đuro Gašparović, u Vukovaru je danas obilježen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

U počast stradalima u obrani Vukovara 1991. godine, podno spomenika na groblju, vijenac je položio i svijeću zapalio povjerenik Vlade za Grad Vukovar Damir Grizelj te izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara koja djeluje pri stožeru. Počast su odala i izaslanstva Hrvatske udruge poginulih branitelja grada Vukovara, vukovarskog SDP-a te donedavni vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je vijenac položio u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

"Predizborna kampanja održava se kako vidimo i na ovaj dan. Jedina stranka koja je polagala vijenac bio je SDP, što do sada nije bila praksa. Mislim da Dan grada nije vrijeme za provedbu kampanje. Mi smo ovdje došli kao građani, da odamo počast gradu Vukovaru", izjavio je nakon polaganja vijenaca predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna.

Na pitanje novinara, tko će biti kandidat koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčević za gradonačelnika Vukovara, ponovio je kako u HDZ-u "nemaju problema s imenom kandidata", ali kako čekaju da Vlada prvo raspiše izbore pa će onda objavit ime svoga kandidata. "Vlada će valjda izbore za Gradsko vijeće i gradonačelnika Vukovara raspisati do Božića", cinično je zaključio Damir Barna.

Ime kandidata svoje stranke za gradonačelnika novinarima nije htio otkriti niti predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak, rekavši tek kako se "situacija zna, ali ju treba potvrditi na tijelima stranke". Podsjetio je kako su Vukovarci u zadnjih pet godina na lokalne izbore izlazili 2009., 2011. i 2013. godine, a i ove će godine.

"Gradonačelnik Željko Sabo do sada je pobijedio tri, a SDP za Gradsko vijeće četiri puta", rekao je Bošnjak ustvrdivši da prijevremeni izbori u Vukovaru nisu bili volja SDP-a, nego da su nametnuti toj stranci i građanima Vukovara.

Molitvu za stradale i nestale u Domovinskom ratu na groblju je molio župnik Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić. Nakon svete mise, ulicama grada od crkve sv. Filipa i Jakova do ušća Vukovar Dunav prošla je procesija, a zatim su na jarbole na ušću podignuti stijegovi Grada Vukovara i sv. Filipa i Jakova.

Povjerenik Vlade za Grad Vukovar Damir Grizelj, u povodu Dana grada, primio je vukovarsku djecu, rođenu 3. svibnja te ih prigodno darivao. Za to vrijeme, ispred zgrade Poglavarstva okupilo se desetak mladih Vukovaraca te mirno prosvjedovalo nezadovoljni političkim i gospodarskim stanjem u Vukovaru, noseći transparente s raznim porukama poput "Vukovar je grad muzej, ali mi nismo lutke".

Kako je vukovarsko Gradsko vijeće odlukom Vlade raspušteno, jer nije usvojen proračun Grada, ove je godine izostala uobičajena svečana sjednica toga tijela, a nisu dodjeljene niti gradske nagrade i priznanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene