Hrvatsko zdravstvo muku muči s manjkom liječnika, a najteže je u nerazvijenim ruralnim krajevima. Gradovi, općine i županije stoga su se okrenuli novim mjerama, od dodjele stanova, novčanih stimulacija, do zakupa ambulante za samo jednu kunu.

Galerija Ravnatelj Doma zdravlja u Osijeku Mato Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Doma zdravlja u Vukovaru Ante Lohinski (Foto: Dnevnik.hr) +4 Pregled sluha pacijenta (Foto: Dnevnik.hr)

Dvadeset godina doktorica Branka Franjić putuje i radi u tri slavonska mjesta. "Svaki dan idemo u dvije ambulante, Laslovo i Ernestinovo od ponedjeljka i petkam i srijedom u Šodolovce", kaže dr. Franjić.

Vezani članci Hrvatska zastava, ilustracija Znate li koje su? Još sedam država službeno nije priznalo Hrvatsku Ilustracija - 4 U Hrvatskoj samo na PCR-u zabilježeno gotovo 9000 novozaraženih: Najmlađa žrtva korone 23-godišnja žena

Kako bi i nakon privatizacije ostala u slabo naseljenom Laslovu, Županija joj nudi zakup ambulante za jednu kunu. "Apsolutno sam zainteresirana", kaže Franjić. U ukupno 23 slabo razvijena sela, Osječko-baranjska županija na ovaj način želi zadržati liječnike, ali i mještane.

Vukovarski Dom zdravlja okrenuo se novčanim stimulacijama. "Dvaput godišnje, pred godišnji i pred Božić, svi doktori i sestre u ambulantama dobiju određeni oblik stimulacije", kaže Ante Lohinski, ravnatelj DZ Vukovar.

U Vukovar su ih privukli i stanovima, no u ruralne krajeve liječnici radije putuju. "U Šarengradu ima prazan stan, u Iloku jedan ili 2 prazna stana, u Bapskoj je prazan stan, sad će biti i u Lovasu jer doktor iz Lovasa će se preseliti u Vukovar", kaže Lohinski.

U nekim hrvatskim mjestima liječnika uopće nema. "Liječnici, u ovom manjku liječnika, grupiraju se u bolničke zdravstvene ustanove, koje su u većim centrima, tako da nažalost manje sredine prve ostaju bez liječnika", kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Europske zemlje to su riješile većim plaćama. "To se u Hrvatskoj može postići tako da se u onim najizoliranijim i najmanje atraktivnim sredinama bruto izjednači s neto plaćom", smatra Luetić.

Mamac su i duži godišnji odmori, plaćena usavršavanja. Lokalna samouprava se počela buditi, na potezu je država. Postoji primjer županjske Posavine u kojoj, iako im se nude opremljeni stanovi, nedostaje tri liječnika.

Dom zdravlja Županja predložio je početkom godine Ministarstvu zdravstva osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se liječnicima u izoliranim područjima isplaćivao mjesečni paušal od 5000 kuna, no odgovor nisu dobili.

Ipak, i na lokalnoj razini može se puno toga učiniti. Ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić smatra da je "kuna za ambulantu" dobra mjera, ali mišljenja je da će se malo toga promijeniti dok država ne poveća plaće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju