Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica zločina

Održana komemoracija za ubijene srpske civile: "Vjerovali su da se ne trebaju bojati nikoga"

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Općine Kistanje u utorak je obilježena godišnjica zločina u kojemu su u Varivodama, 28. rujna 1995., ubijeni srpski civili, a potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga poručila je kako komemoracije, iako tužne, čuvaju nadu u bolja vremena.

"Komemoracije, iako tužne, čuvaju nadu u bolja vremena, gdje zločinci neće mirno hodati, a gdje će pravda biti jednaka za sve. Bit ćemo glasni, uporni, pozivat ćemo na savjest i pravdu", istaknula je Šimpraga u Varivodama.

Nakon održanog vjerskog obreda, kao i polaganja vijenaca kod spomenika ubijenim civilima u središtu Varivoda, poručila je kako je i danas boli nepravda s obzriom da zločin iz kolovoza 1995. do danas ostaje nekažnjen.

Zločin u kojemu je ubijeno devetero srpskih civila, koji su, kada je taj kraj zahvatio “vihor straha i neizvijestnosti”, smatrali da ne bi trebali ići nigdje.

"Bili su to stariji ljudi, vjerovali su da se ne trebaju bojati nikoga tko zakorači u ovo selo", istaknula je i poručila kako je svjesna činjenica da je članovima obitelji stradalih svake godine sve teže stajati na tom mjestu, znajući da pravda nije došla.

Iz SNV-a ističu da zločin u Varivodama nije procesuiran na hrvatskim sudovima, a da su tek neke od obitelji ubijenih obeštećene unutar građanskih postupaka, koje su same pokrenule.

Podsjetili su da je Hrvatsko pravosuđe pokrenulo četiri kaznena postupka za ratne zločine nad Srbima tijekom VRA Oluja i to protiv ukupno devetero pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi. Suđenja su, ističu rezultirala tek dvama osuđujućim pravomoćnim presudama, za zločine u Prokljanu i Mandićima te za zločin u Kijanima kod Gračaca.

Pročitajte i ovo Reakcija Filipa Zavadlava na snimku poruke koju je poslao djevojci Nastavljeno suđenje VIDEO/FOTO ''Marija, neće ovo biti dobro!'': Na suđenju Zavadlavu puštena snimka koju je poslao djevojci uoči ubojstva, pogledajte njegovu reakciju

Okupljena se obratila i Aneta Vladimirov iz SNV-a, koja je poručila da teret sukoba iz 90-ih, ne nose samo ratne žrtve, već i budući naraštaji srpske nacionalne manjine.

Pročitajte i ovo Herson priče iz zatočeništva Šokantna svjedočanstva preživjelih: "Sina su mi mučili strujom, htjeli su ga silovati. Mučni krici parali su zrak"

"Djeca, pripadnici manjina, nose teret sukoba iz 90-ih. Kada preuzimamo odgovornost kao SNV, preuzimamo odgovornost za taj teret. Živimo u vremenima u kojima se naoružavanje smatra faktor mira, a zapravo je samo mir, faktor mira", istaknula je Vladimirov dodajući da se na miru ne radi dovoljno.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene