Obavijesti Video Pretražite Navigacija
alarmi, čuvari...

Dolazi nam jedan od najvećih: Pod jakim mjerama sigurnosti otvara se izložba vrijedna više desetaka milijuna eura

Pod velikim sigurnosnim mjerama u Umjetničkom paviljonu otvara se izložba jednog od najznačajnijih kipara 20. stoljeća - Alexandera Caldera. Umjetnik je to za čija se djela izdvajaju milijunski iznosi.

Nakon studija mehaničkog inženjerstva Alexander Calder odlučio je da želi biti umjetnik. Zaposlio se kao vatrogasac na teretnom brodu. Jedno jutro na palubi je ugledao prizor sunca i mjeseca koji ga je fascinirao. I tu kreće njegova umjetnička karijera.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvat David u Obloku Dan po dan, šibicu po šibicu, i tako već 17 godina: Tomislav Horvat ima neobičan hobi Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Dugogodišnja tradicija Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor"

„Inspiracija za njegove skulpture bili su oblici iz prirode, svemirska tijela, planeti, sunce, mjesec“, objašnjava Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona koji je ugostio izložbu.

Na ovoj izložbi nalazi se ukupno 35 umjetničkih djela. Među njima su slike, mobili i stabili. Svi oni stigli su iz nekih od najpoznatijih svjetskih muzeja. Iz Venecije, Pariza i Londona. Djela su stigla u pratnji kurira i čuvaju se pod strogim uvjetima. Na njih paze čuvari, alarmi, a temperatura zraka je od 17 do 21 stupanj. To su samo neki od kriterija koji trebaju biti zadovoljeni.

„Izložba vrijedi jako, jako puno. Riječ je više desetaka milijuna eura. Vrijednost najskuplje skulputre je milijun i 500 tisuća eura“, objašnjava Poklečki Stošić.

Calder je bio predstavnik apstraktne i kinetičke umjetnosti.

„Ono po čemu je najvažniji i najslavniji umjetnik 20. stoljeća je to što je potpuno promijenio paradigmu kiparstva. Stvorio je ideju da skulptura može biti pokretna - to se zove kinetička umjetnost“, kaže Enes Quien, profesor povijesti umjetnosti.

I upravo je Calder bio nadahnuće za diplomski rad Ninu Hivešu, studentu kiparstva. Za diplomski rad napravio je ljuljačku. U srijedu ga je obranio i dobio čistu peticu. 

„Moja instalacija je kinetička skulptura koja zahtijeva vrijeme odnosno ljuljanje da bi se čuo zvuk. On je na mene utjecao kao osoba koja je koristila vrijeme za svoj likovni izričaj“, kaže Nino.

Svoj likovni izričaj Calder je gradio vježbajući crtanje u zoološkim vrtovima Central parka. Njegova izložba u Zagrebu svečano se otvara u četvrtak, a milijunska djela će prostorije krasiti sve do siječnja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene