Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj zaraženih

U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nikola Vilic/Cropix
U Hrvatskoj trenutno cirkulira više podvarijanti omikron varijante virusa, slično kao i u drugim zemljama EU-a. Nema dokaza da je ijedna od tih novih podvarijanti posebno opasna. No, vrlo su zarazne.

U Hrvatskoj opet raste broj zaraženih koronavirusom, a u samo tjedan dana zabilježena su 42 smrtna slučaja oboljelih od COVID-a, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, no takvi se podaci više ne objavljuju na Vladinoj mrežnoj stranici koronavirus.hr jer je nedavno ugašena. U zadnja tri tjedna raste broj novooboljelih, no situacija nije dramatična kao prije dvije godine, izjavio je Hini epidemiolog Bernard Kaić.

Pročitajte i ovo Obraćanje Aleksandra Vučića - 1 Dan odluke Vučićev SNS proglasio pobjedu na svim razinama izbora u Srbiji: "Kad god vas otpišu, onda se borite još jače"

Pročitajte i ovo Taksi - 2 Pokrenuli peticiju Domaći taksisti negoduju zbog stranih radnika: "Ne ispunjavaju uvjete za voziti i biti na cestama, a problem je i komunikacija"

U Hrvatskoj trenutno cirkulira više podvarijanti omikron varijante virusa, slično kao i u drugim zemljama EU-a. Kaić ističe kako nema dokaza da je ijedna od tih novih podvarijanti posebno opasna. No, vrlo su zarazne pa su u Hrvatskoj od 5. do 11. prosinca zabilježena 443 nova slučaja oboljelih, u bolnici je 481 zaražena osoba, a 12 ih je na respiratoru.

Najviše zaraženih ima Grad Zagreb (134), Primorsko-goranska (98) i Osječko-baranjska županija (65). Najbolje je stanje u Ličko-senjskoj županiji gdje je evidentiran samo jedan zaraženi.

Pročitajte i ovo Trst - 3 Još se isplati Blagdansku kupovinu obavili su na vrijeme, ali - preko granice: "Uštedi se do 70 eura jednim odlaskom"

Među preminulima, u razdoblju od 5. do 11. prosinca, prevladavaju starije osobe u 70-im i 80-im godinama. Najmlađa osoba koja je podlegla simptomima COVID-a bio je muškarac 1961. godište, a umro je u pulskoj općoj bolnici.

Sve je to razlog da se još jednom uputi apel starijim osobama da se cijepe. Interes za cijepljenje i dalje nije velik, u tjedan dana cijepljeno je 696 osoba na području cijele Hrvatske, među njima samo su 42 osobe cijepljenje prvom dozom. Do sada je cijepljeno 71,39 posto odraslog stanovništva, a Hrvatskoj su na raspolaganju za uporabu još dva milijuna doza cjepiva protiv COVID-a.

Pročitajte i ovo Groblje - 1 Olakšanje za vjernike Ublažena stroga pravila oko kremacije pokojnika: Dio pepela moći će se čuvati i kod kuće

Unatoč porastu zaraženih, bolnice nisu opterećene

No, ovi se podaci više ne mogu pronaći na stranici koronavirus.hr, pokrenutoj u ožujku 2020., na kojoj je bilo moguće pratiti broj zaraženih i oboljelih po županijama, stanje u drugim državama, broj cijepljenih i ostalo. Stranica je ugašena početkom prosinca.

Pročitajte i ovo Svinja Čekaju svoj novac Dozvola svinjokolje obradovala je mnoge, ali nisu svi sretni: "Nisu problem prazni svinjci..."

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

U HZJZ-u objašnjavaju da više ne vide potrebu za posebnim izvještavanjem nakon što je Svjetska zdravstevna organizacija u svibnju proglasila kraj izvanrednog stanja vezanog uz COVID. Daljnje praćenje oboljelih od COVID-a integrirano je u standardne protokole za nadzor zaraznih bolesti.

"To znači da više nema potrebe za posebnom stranicom, posvećenom isključivo COVID-u, već će se podaci o bolesti objavljivati u sklopu redovnih izvještaja o zaraznim bolestima", kažu u HZJZ-u te upućuju na stranicu Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis - tablični podaci.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac Blagadni pred vratim Božić je sve skuplji, cijena bakalara i do 59 eura po kili: "Pa neki se žale, ali svatko izabere ono što može"

Novije podvarijante omikrona ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante. To ukazuje na manju potrebu za posebnim nadzorom i izvještavanjem, specifičnim za COVID-19. Unatoč gašenju posebne stranice, naglasak se i dalje stavlja na važnost opreza i pridržavanja preporučenih mjera zaštite kako bi se spriječilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje javnosti.

Pročitajte i ovo Zimski turizam u Istri - 2 Blagdanski odmor Zimski turizam u Istri: Smještaje pune tradicionalni gosti, ali i sve više domaćih

Ukidanjem posebne stranice za COVID, resursi i napor usmjeravaju se na sveobuhvatniji pristup nadzoru zaraznih bolesti, omogućavajući bolju integraciju i upravljanje informacijama o zdravstvenim rizicima, poručuju iz HZJZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene