Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj slučajeva u padu

Objavljeni vodeći uzroci smrtnosti kod djece: Prometne nesreće, utapanja, gušenja...

Dijete ozlijeđeno u nesreći
Dijete ozlijeđeno u nesreći Foto: Getty Images
U zadnjih 10 godina zabilježena 602 smrtna slučaja djece uslijed ozljeđivanja.

 HZJZ je izradio edukativni letak "Sigurno kroz prvu godinu" u cilju prevencije ozljeda kod djece u prvoj godini života. Namijenjen je prvenstveno roditeljima, skrbnicima, ali i zdravstvenim djelatnicima, pedijatrima, medicinskim i patronažnim sestrama, te javnozdravstvenim djelatnicima, odnosno svima koji se bave prevencijom ozljeda kod djece.

Na važnost prevencije i razmjenu informacija o prevenciji i liječenju ozljeda, ukazao je u ponedjeljak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji "Ozljede kod djece - javnozdravstveni izazov kroz zajedničku suradnju".

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je od ozljeda umrlo 602 djece do 19 godina, prosječno 60 djece godišnje. Vodeći vanjski uzrok smrti bile su prometne nesreće, smrti, samoubojstva te utapanja. Smrtnost zbog gušenja iznosila je tri posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke

Prema izvješću Centra za kontrolu otrovanja za 2022. godinu zabilježeno je 2889 slučaja otrovanja.

Vodeći uzroci hospitalizacija iz skupine ozljeda kod djece u razdoblju od 2011. do 2021. bili su prometne nesreće i padovi. U 2022. godini zabilježeno je 2515 hospitalizacija zbog prometnih nesreća, a 1831 zbog padova.

Iako predstavlja značajan javnozdravstveni problem, smrtnost od ozljeda kod djece u Hrvatskoj je u padu, što je većinom je rezultat sličnog trenda u smrtnosti uslijed prometnih nesreća. Smrtnosti od samoubojstava, napada i trovanja također pokazuju pad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašni detalji Užas na istoku Hrvatske: Vozača poklopio automobil iz kojeg je ispao, putnik proletio kroz krošnju, pregazilo ga drugo vozilo

"Hrvatska je u odnosu na druge europske države iznad prosjeka sa stopom smrtnosti od ozljeda, stoga vidimo da imamo mjesta za napredak", rekla je epidemiologinja Ivana Brkić Biloš.

Specijalist u hitnoj medicini Antun Bajan upozorio je na povećanu hospitalizaciju djece tijekom blagdana zbog pirotehnike, pozvavši roditelje na povećan nadzor.

U Hrvatskoj se od 1994. provodi Nacionalni program sigurnosti na cestama. Trenutno je u fazi implementacija djela čiji je cilj smanjiti smrtnost i teže ozljede za 50 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene