U Velikoj Gorici u tijeku je akcija prikupljanja krvi radi upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. U nekoliko sati već je sudjelovalo više stotina građana.

Galerija Veliki odaziv građana koji žele donirati koštanu srž za malenog Ivana Marušića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Vojnici se odazvali na akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (Dnevnik.hr) +6 Vojnici se odazvali na akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (Dnevnik.hr)

Na akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u vojarni Marka Živkovića odazvalo se i nekoliko desetaka vojnika koji su krv davali između 14 i 15 sati. Akcija se održala potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži trogodišnjem Ivanu Marušiću koji je obolio od leukemije. Njegov otac i sam je pripadnik Oružanih snaga, te su mu na ovaj način pomogli njegovi kolege.

Vezani članci Marija Rukavina - 3 Zaklada Ana Rukavina slavi 15 godina postojanja: "Želim vjerovati da ona sve ovo zna, da vidi i nekako mi je to lakše. Imam jednog anđela više" Održana humanitarna akcija Omiljeni cvijet Ane Rukavine (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Najdraži cvjetovi Ane Rukavine zamirisali su diljem Hrvatske: Osmu godinu prikupljala su se sredstva za Zakladu

Akciji su se masovno odazvali i građani, pa se red onih koji su se htjeli upisati u Registar u nekim trenucima protezao i izvan same zgrade. 

Veliki odaziv građana koji žele donirati koštanu srž za malenog Ivana Marušića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Veliki odaziv građana koji žele donirati koštanu srž za malenog Ivana Marušića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Veliki odaziv građana koji žele donirati koštanu srž za malenog Ivana Marušića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Vojnici se odazvali na akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (Dnevnik.hr)

Malenom Ivanu leukemija je dijagnosticirana kada je imao svega devet mjeseci. Nakon primljene terapije njegovi roditelji nadali su se da je bolest iza njega, ali onda su krajem prošle godine dobili loše vijesti - dječak mora na trasplantaciju koštane srži.

''Ivano bi 15. ožujka trebao navršiti tri godine. Dijagnosticirali su mu leukemiju kada je imao devet mjeseci. Prošao je prvi ciklus liječenja u bolnici koji je trajao devet mjeseci. Gotovo smo cijelo vrijeme bili u bolnici, izašli smo možda dva puta doma na po tjedan dana. Leukemija se liječi minimalno šest mjeseci u bolnici, a terapija koja se može provoditi od doma traje otprilike godinu dana. Sveukupno dvije godine od dijagnoze bolesti. 4. siječnja je trebalo završiti liječenje, ali nekoliko dana prije Božića dijagnosticiran je povrat bolesti. Sada mu treba transplantacija koštane srži'', rekao nam je u telefonskom razgovoru Ivanov tata Danijel.

Akcija se održava u suradnji Zaklade Ana Rukavina, Goričkog kluba mladih i oca malenog Ivana Danijela Marušića.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar jest: lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 55.799 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju