Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon ulaska u EU

U srpnju znatno smanjen robni promet između Hrvatske i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevoz roba preko granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine znatno je smanjen nakon 1. srpnja kada je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) koje u petak prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Preko graničnog prijelaza kod Gradiške koji je ujedno i najprometniji kada je riječ o robnom prometu tijekom prvih osam dana srpnja prešlo je dvije i pol tisuće teretnih vozila što je za 15 posto manje u usporedbi s istim razdobljem 2012. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osobna neće biti dovoljna Građani BiH od 1. srpnja u Hrvatsku najvjerojatnije samo s putovnicom Slika nije dostupna Blokada i kaos Građani BiH od 1. srpnja neće moći ulaziti u Hrvatsku?!

>> BiH: Cisterne počele prelaziti granicu, kolone još uvijek na granici

Od ove brojke 1400 kamiona uvezlo je robu u BiH a 1100 ih je prešlo granicu s robom namijenjenom tržištu EU. Granični prijelaz Gradiška je uz onaj kod Bijače na jugu jedini osposobljen za prometovanje roba biljnog i životinjskog podrijetla. Iako je prijelaz Bijača-Nova sela namjenski građen po propisima EU preko njega je u srpnju prešao tek simbolični broj kamiona. U prvih šest dana srpnja zabilježen je prelazak tek 300 kamiona od kojih je 200 uvozilo robu u BiH.

Najveći broj ulazaka odnosi se na cisterne s gorivom dok se preko Bijače iz BiH izvozila uglavnom drvena građa i proizvodi od drveta. U UNO BiH ipak ističu kako je manji promet u srpnju očekivan jer je većina uvoznika i izvoznika iskoristila lipanj kako bi što veću količinu roba plasirala u razdoblju u kojemu je još bio na snazi bescarinski režim trgovine između BiH i Hrvatske reguliran CEFTA-o.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene