Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret znak napretka

EU će pritisak 'prebaciti' na Zagreb?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji pišu da je prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna o ad hoc graničnoj arbitraži koju bi vodio finski diplomat Martti Ahtisaari već gotova stvar, iako se o njemu danas moraju izjasniti i Zagreb i Ljubljana.

Prema njihovim napisima nije isključeno da će se Ahtisaari već u srijedu sastati u Bruxellesu s Rehnom i ministrima vanjskih poslova dviju država Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem.

Pročitajte i ovo Slovenski političar Janez Janša zahtijevaju konzultativni referendum Slovenija odgodila priznanje Palestine Slovenski premijer Robert Golob Naklonjena desnici Slovenska policija upala u urede medijske kuće, opozicija bijesna: "Ovo je izravan i ozbiljan napad na neovisnost medija..."

Ahtisaari u srijedu ujutro u Bruxelles dolazi kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, zajedno s dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu Lucom Montagnierom, i to na poziv predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa, ali popodne nema predviđenih drugih obveza, pa zato 'nije isključeno' da će se sastati s Rehnom, a možda čak i s ministrima Jandrokovićem i Žbogarom, navodi ljubljansko 'Delo'.

>> 'Slovenija obustavlja rad povjerenstva za arbirtažu'

Vodeći slovenski list ocjenjuje da bi takav mogući susret bio znak da je postupak posredovanja Europske komisije između Hrvatske i Slovenije doista napredovao, jer se Ahtisaari dosad nije aktivno uključivao u proces. Iako su pojedinosti najnovijeg Rehnova prijedloga nepoznate javnosti, 'Delo' i ostali slovenski mediji navode da je riječ o svojevrsnoj ad hoc graničnoj arbitraži koja bi se temeljila na međunarodnom pravu i istodobno prihvatila slovenski zahtjev da u definiranju prijepornoga dijela granice prihvati i 'načelo pravičnosti'. Arbitraža bi se, navodi 'Delo', odnosila na granicu na moru, ali i na 'prijeporni dio' kopnene granice u Istri.

Ljubljana sklona Rehnovom prijedlogu?

'Mnoge članice upozoravaju na svoje javno mišljenje da u širenju moramo biti oprezni. I Slovenija ima svoje mišljenje', rekao je Žbogar List navodi da postoje 'sasvim neslužbene sugestije' da je Ljubljana sklona najnovijem Rehnovu prijedlogu te da bi se, prihvati li ga, europski 'pritisak premjestio na Zagreb', za razliku od situacije na neslužbenom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a potkraj tjedna u Češkoj, kad su pritisci bili usmjereni najviše prema Sloveniji koja blokira hrvatski pristupni proces, a time i napredovanje cijeloga zapadnog Balkana.

'Delo' u vezi sa sastankom u Hlubokoj nad Vltavom prenosi izjave talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija koji je rekao da cijela Europa ne može biti blokirana u trenutku kad sve države u regiji očekuju pozitivne rezultate, te britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda da će proširenje koristiti i Sloveniji. No, uz to ističe i izjavu slovenskog ministra Samuela Žbogara koja sugerira da Ljubljana ne kani popustiti u sporu koji je, po njezinu mišljenju, izazvao blokadu.

Slovenija nema moralne glavobolje

'Mnoge članice upozoravaju na svoje javno mišljenje da u širenju moramo biti oprezni. I Slovenija ima svoje mišljenje', rekao je Žbogar, dodavši da se to mora priznati u nastavku pregovora s Hrvatskom jer će o hrvatskom pristupu Europskoj uniji slovenski parlament morati odlučiti dvotrećinskom većinom. 'Zbog toga nemamo moralne glavobolje. I drugi se koriste istim argumentima', rekao je Žbogar, a prenosi ljubljansko 'Delo'.

Ljubljanski 'Dnevnik' tvrdi da po njihovim podatcima Rehn očekuje 'više kooperativnosti' od Ljubljane i Zagreba, ali da se njegov 'kompromisni prijedlog', koji je prihvatio stajališta obiju strana, 'neće mijenjati' i da do večeras na njega očekuje odgovor, kako bi se moglo pristupiti konkretnim postupcima. 'Medijacija je mrtva, živjela arbitraža', naslov je 'Dnevnikova' priloga iz Bruxellesa.

Konkretnim Rehnovim prijedlogom, navodi list, 'završava se razdoblje kad su političari govorili na glas makar se vodila tiha diplomacija'. 'Sada dolazi vrijeme za stručnjaka s područja međunarodnog prava i za javnu diplomaciju. Javnom diplomacijom trebat će javno mišljenje u obje države, koje su podgrijavali nacionalisti, dovesti do toga da javnost shvati kako je ponuđen prihvatljiv kompromis', navodi 'Dnevnik'. Ljubljanski list navodi i izjavu neimenovana visokog europskog diplomata koji je tijekom vikenda u Češkim Budjejovicama rekao:

'Vrijeme je da završimo tu priču. Članice Europske unije pokazale su dovoljno razumijevanja i strpljivosti, ali ni to ne može trajati vječno. Europski proces proširenja mora se nastaviti', rekao je neimenovani diplomat u ekskluzivnoj izjavi za 'Dnevnik'. List u vezi s Rehnovim prijedlogom navodi da će Ljubljana i Zagreb danas vjerojatno načelno pristati, ali da će glavno pitanje nakon toga biti kako ga provesti.

Arbitražni sporazum nužan

'Glavno će pitanje biti kako ga što prije ostvariti, posebno ako jedna ili druga strana uz načelan pristanak dodaju neki mogući nov uvjet, odnosno suzdržanost', navodi slovenski list. 'Dnevnik' dodaje da, po njegovim podatcima, prije nego bi ad hoc arbitraža počela djelovati, Slovenija i Hrvatska moraju postići arbitražni sporazum koji bi u zakonskom obliku prihvatili parlamenti obiju država.

Tako bi se, navodi list, Slovenija i Hrvatska obvezale da će arbitražno rješenje biti pravno obvezatno i da će se Ljubljana i Zagreb u rješavanju graničnog prijepora odreći svih dokumenata i postupaka kojima su 'pokušale prejudicirati ili dokazivati tok granice nakon 25. lipnja 1991'.U isto vrijeme, navodi 'Dnevnik', morat će se 'odrediti načini' slovenske deblokade hrvatskog pristupnog procesa jer se Ljubljana ne slaže s tim da se pregovori odblokiraju samo na temelju obostrane izjave da nijedna strana neće primjenjivati dokumente o granici prihvaćene nakon 25. lipnja 1991.

'Slovenija očekuje da će se postići dogovor u paketu koji bi uključio sporazum o arbitraži i samu izjavu jer bi samo tako prijeporni zemljovidi u hrvatskoj pristupnoj dokumentaciji doista postali ništavni', navodi list. List dodaje da će uloga 'europske trojke' koja bi se svojim djelovanjem uključila u proces bila u tome da ohrabruje strane da postignu dogovor, te da se 'pristupni proces što brže odvoji od arbitražnog'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene