Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupili se kolekcionari

Prolaze godine, ali Tomos ostaje: "Ima Hajduk, ima Jugoplastika, a najgori su mi ovi što dođu i mašu novcima"

Aktualno Galerija Motori - 1 Motori - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Motori - 2 Motori - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Motori - 3 Motori - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Motori - 4 Galerija 1/4 >>
U splitske osamdesete danas nas je vratila ekipa kolekcionara popularnih Tomosa. Oldltimeri rijetko koga ostave ravnodušnim, a neki su ih nakon više desetljeća ponovno i provozali.

Povratak u osamdesete i đir na "kozi" ili "ziku". Splićanima su ovi muzejski primjerci probudili uspomene pune anegdota.

"Mi smo kao djeca krali poštarima koze preko noći, ali uredno ih ujutro vraćali. Znači to je išlo, kad nismo imali za ulje, i na materino ulje, sojino. Znači, uz benzinu bez problema", rekao je Mario Strmotić.

U malu splitsku garažu stane ih 18, a kolekcija ove ekipe puno je veća. Svaki motor ima svoju priču, jedan je ipak poseban.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Mirovna konferencija Politička elita okupila se u Münchenu, reporterka Dnevnika Nove TV doznala detalje sastanka: "Zelenski je uputio poziv Trumpu..."

"Zato što je gospodin Frano držao taj motor kao da mu je kćer rođena. I bilo je teško osvojiti kćer. A eto, uspio sam je osvojiti, restaurirali smo je i tko god dođe u garažu svako pita mogu li ja sjesti na njega, a najgori su mi ovi što dođu pa mašu novcima. A rekli smo nema prodaje. Nema predaje i nema prodaje", objasnio je Baldo Đanović, organizator.

I kažu da oni cijenu nemaju. Na spomen Tomosa, svi prvo uzdahnu, a onda krenu navirati slike.

"Ajmo reći nekakva prošlost Splita, nekakav stil života Splita koji više nije tako živ, ali preko Balde vjerujemo da će se vratiti na ulice Splita", poručio je Marin Borzić.

"Pa ja volim motore. Volim Tomose, tu starinu. Podsjeća me mojeg pokojnog djeda i tako...", dodala je Nikolina Đanović.

Svaki od njih pomno je biran i posebno restauriran.

"Ima Hajduk, ima Jugoplastika, uglavnom su motivi Splita i Dalmacije", istaknuo je Đanović.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin progovorio i o točkastoj koaliciji Peđa Grbin u Dnevniku Nove TV: "Plenković me podsjetio na Tuđmana nakon skupa za Radio 101"

Generacije koje će tek stvarati svoje uspomene, upoznale su se s motorima roditelja, baka i djedova. Uz jako važnu lekciju o ponašanju u prometu.

"Da se ne sudaramo, moramo ići u dobrom smjeru, ne smijemo ići tamo gdje pješaci idu", kazala je Magdalena.

To najbolje znaju seniori s tisućama kilometara iza sebe.

"Drago mi je i, kako bi se reklo, omladina čuva ove uspomene, ovo su legende. Svi ovi motori su legende", napomenuo je Zlatko.

Da se itekako čuvaju od zaborava, dokazali su osmijesi na licima svih koji su ih ponovo provozali.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene