Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve se moglo riješiti prije 4 godine

U slučaju Purda prekršena procedura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Purda u zeničkom zatvoru mogao bi sjediti još pet mjeseci. Državno odvjetništvo BiH od tamošnjeg suda traži produljenje pritvora - do maksimalnih šest mjeseci.

Činjenica da bi u pritvoru u BiH mogao sjediti još dugih pet mjeseci, ponovno nameće pitanje je li se to moglo izbjeći. Hrvatska je putem međunarodne kaznene pravne pomoći mogla zatražiti ustupanje kaznenog progona protiv Tihomira Purde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz niza potpisanih sporazuma Srb: Hrvatska ima dokument koji spašava Purdu Slika nije dostupna Ministri nakon prosvjeda Izviždani ministar Ivić: Razumijem ove ljude

>> Purdi još 6 mjeseci zatvora?

>> 'Na slučaju Purda pokazali smo da u pravosuđu nema reda'

'To zapravo znači prenošenje kaznenog predmeta iz nadležnosti pravosudnih tijela jedne države u nadležnost pravosudnih tijela druge države. Pri tome nije relevantno u kojoj fazi se postupak nalazi', objasnila je prof.dr.sc. Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ukoliko bi pravne termine 'preveli', ovo bi značilo transfer nadležnosti iz jedne u drugu državu. Država koja preuzme kazneni progon, prema tom institutu, ne obvezuje se ni na koji način da će provesti kazneni postupak, odnosno kakav će biti rezultat u tome postupku.

'Država koja preuzima predmet nema nikakvu obvezu da mora doći do osude. Ona primjenjuje svoje vlastito materijalno kazneno pravo', objašnjava profesorica Đurđević.

Bez obzira na sve, Državno odvjetništvo i dalje tvrdi da su učinili sve što su mogli. ''Radi donošenja odluke o pokretanju postupka, nadležno državno odvjetništvo je ispitalo 30-ak osoba te prikupilo raspoloživu dokumentaciju. Provedenim izvidima i istražnim radnjama utvrđeno je kako nema osnova za pokretanje kaznenog postupka. Dakle, zbog nepostojanja osnovane sumnje protiv Tihomira Purde nije mogao biti pokrenut kazneni postupak i samim time nije moglo biti zatraženo izručenje. Svako drugačije postupanje bilo bi u suprotnosti sa zakonom', stoji u priopćenju DORH-a.

'Slučaj Purda se mogao riješiti prije četiri godine'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objašnjava zbog čega Hrvatska nije tražila izručenje Purde. 'Da smo mi tražili njegovo izručenje, mi bismo na taj način rekli da postoji osnovana sumnja da je počinjen ratni zločin i time bismo dali određenu pravnu važnost onim izjavama koje su iznuđene u logorima', rekao je Bošnjaković.

Ante Kotromanović tvrdi kako se slučaj Purda mogao riješiti još prije četiri godine. Tada se trebala provesti istraga i od Interpola zatražiti njegovo skidanje s tjeralice.

'Moglo se nakon utvrđenog postupka zaključiti da je čovjek nevin. Vidjeli smo da se to može napraviti u roku od 3 dana. Nakon toga smo trebali uputiti podnesak Interpolu i reći kako smo mi ispitali sve okolnosti i utvrdili da je on nevin', rekao je Kotromanović. Hoće li Purda iza rešetaka ostati do zatvaranja poglavlja 23, odlučit će se do kraja ovog tjedna.

Rukometaši pomažu obitelji Purda

I dok se oko Purde i dalje vode političko-pravosudne igre rukometaši Zagreba pomažu njegovoj obitelji. Poklanjaju im 40 tisuća kuna koje je Klub dobio kao nagradu za najbolju momčad Zagreba.

'Znamo da je obitelji teško i kakva je situacija bila i što se desilo i novci će sigurno dobro doći', rekao je Manuel Štrlek, rukometaš RK Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene